fallback

Източените данни от системата на НАП може да бъдат използвани за извършването на различни престъпления. Това стана ясно от думите на бившия зам.-министър и главен секретар на МВР проф. Николай Радулов, който гостува в "Денят ON AIR".

Oще по темата
"Нашите лични данни не се съхраняват както го изисква законът. Системите са направени по най-евтиния начин, не им се правят стрес тестове", посочи той.

"Този скандал с теча на данни накара властта да обърне внимание на това колко са защитени данните ни, а опасността е много по-голяма отколкото си представяме", каза още Радулов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му почти навсякъде, в разрез със закона, се иска копие на личните ни карти. Той определи като скандален факта, че изтеклите от НАП данни са били групирани и разделени по някакви определени принципи.

Проф. Радулов подчерта изключително голямата нужда от създаване на самостоятелна структура за киберпрестъпления, за което годишно ще са нужни 10-15 млн. лв.  

"Проблемът е, че има специални служби, които трябва да отговарят за киберсигурността, но те се състоят само от няколко души и те получават заплати 7-8 пъти по-ниски от IT специалистите. Адекватното възнаграждение трябва да 6-7 хил. лв.", коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Случаен гражданин

преди 4 години

За обикновенния човек в тая територия каква разлика има дали хакер ще му открадне личните данни или корумпиран държавен служител ще ги продаде за някой долар на "заинтересувани" . Ахааам, имало разлика . За държавния служител . Губел страничните си доходи . Затова била цялата тая врява . А новото звено "Киберпрестъпност" също така щяло да приюти и няколко роднински наши момчета дето "много ги бивало с компютЪрите" .

14

Black Coat

преди 4 години

Пенсии лежат по всички структури в държавата и най обичат да се изказват пространственно по теми от които нищо не разбират.В България има над 2,5 милиона държ.служители като тоя безмозъчен скaпaняk и още почти 2 пенсионери.IT то ви храни цялата държава бе маатидаева и нафталина...Завършвам взимам си дипломата поработвам за билетите и през Терминала в Бяла държава.Продължавайте да ръкопляскате и каните невменяеми да ви раздуват търтеите в държазвната *** заради които сте в това положение.

13

IT

преди 4 години

От къде изкопахте тоя девилeн и вкиcнат чичaк.Какво ти разбира CBИНЯ от кладенчова вода.Структура за борба с киберпрестъпленията .Ало нафлалинения чичо взимай си гъбината и у ГДБОП и ЛИЩА И ЗЪРНО там има милиарди за оборудване за следене бе пенсио прокиснала!

fallback