Парламентът окончателно одобри проектозакона за ратифициране на четирите договора със САЩ за закупуването на осем изтребителя F-16, въоръжението и оборудването към тях.

Още по темата
"Ратификацията беше очаквана. Очаквани бяха и разгорещените дебати. Нито парламентът, нито обществото е против модернизация на армията. Никой не оспорва евроатлантическата ориентация на България", коментира журналистката Валерия Велева в "Денят ON AIR".

По думите ѝ обаче политиците не са успели да представят сделката на обществото в кондицията на диалог. Според нея дебатът в парламента е бил между хора, голяма част от които не са чели договора между страната ни и САЩ.

"Ако няма скрити разходи в тази сделка, това означава, че тя ще се заключи единствено в парите, които се определят в тази година. Това означава, че няма да има допълнителни средства за екипиране, въоръжение, поддръжка на самолети", обясни политологът Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в "Денят ON AIR" коментираха и хакерската атака срещу НАП. Валерия Велева посочи, че властта има прекалено разнородно отношение към случай, който касае 5 милиона българи. По думите ѝ ние сме единствената държава, в която са осветени данните на цялото население.

"Това нещо тепърва ще търпи последици и ние ще бъдем потърпевши. Обществото не осъзнава това, което ни се стоварва. Дълги години напред ще консумираме тази щета", категорична бе тя.

Според Георги Киряков няма невинни в тази ситуация и у българите е останало чувството, че са ограбени. Двамата се обединиха около мнението, че българите неглижират изтичането на личните им данни. Според политолога това е така, защото не са засегнати пряко.

"Хората вероятно си казват "голяма работа", някакви данни, аз нямам нищо, за да го крия", коментира Киряков.

Коментари Напиши коментар

13

зрител

преди 2 години

моля сложете субтитри оти водещата фъфли не го спряга нещо българския

12

Анонимен

преди 2 години

Велева , Велева, Герберева - армия трябва да има добре мотивиран и добре подготвена с добро въоръжение. Но да се теглят заеми при беднотията ни за да се купат някакви самолети които щели да дойдат след неколко години това си е направо престъпление.

11

ОВЦИТЕ СПЕЛИ...

преди 2 години

Ами СПЯТ, БЕ.... КОМУНИСТИТЕ 3-ПЪТИ ОГРАБВАТ И ФАЛИРАТ БЪЛГАРИЯ, АМА НЕМА КОЙДА ИМ СТРОШИ ГЛАВИТЕ. ЩО ДА СЕ БУДЯТ? НЕМА ЗА КАКВО.... ПАРИТЕ ГИ НЕМА!