Снимка: БТА

"Левски определи бъдещата държава само с една дума - храм. Днес този храм е оплячкосан. А демократската република е превърната в декор, зад който похитителите безчинстват. За тях е важно те да спечелят, пък ако ще цял народ да загуби". Това заяви президентът Румен Радев в Карлово в словото си на отбелязването на 182-годишнината от рождението на Васил Левски.

Президентът посочи, че те "украсяват своите кабинети с портретите на Левски, и чистят съвестта си с по някой негов цитат".

Живеем привидно свободно, но мнозина са лишени от възможността да живеят достойно. А има ли свобода без достойнство? Някои вярват, че няма да им се държи сметка за безчинствата. Други, в своето отчаяние не вярват, че с дружни усилия можем да променим съдбата си. Помним, че трябва да имаме равни права, но забравяме, че това важи и за задълженията ни", каза още Румен Радев.

По думите му Левски преобърна времето, изтръгна народа от робската апатия, даде на историята нов век, а на държавата – предначертание, написа с личната си съдба националния ни епос.

И заживя в паметта на поколенията като Апостола на българската свобода. И както Свободата не може нито без Екзарха, нито без Караджата, тъй и ние не отделяме Дякона от Апостола. Той е нашият застъпник пред времето и нашият съдник пред историята, каза държавният глава.

Според него народът няма да реди слова от трибуните, защото знае, че има нещо по-важно от тези слова. И то е – да доведем децата в Карлово, в малката къщица, където баба Гина още чака своя син. Да ги научим, че свободата не ще думи, а дела. Да пазим жив този плам, за да спечели цял народ, завърши президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase