Кадър: Bulgaria ON AIR

Д-р Иван Димитров бе оправдан от Пловдивския окръжен съд по обвинението за умишлено умъртвяване на Георги Джевизов-Плъха при превишаване на пределите за неизбежна отбрана.

Медикът получи 2 г. условно лишаване от свобода за незаконно притежаване на пистолет "Валтер" и 17 патрона, предаде "24 часа". Със същото оръжие на 2 март м.г. рентгенологът от УМБАЛ "Пловдив" е прострелял в гърдите рецидивиста Плъха, който влязъл в гаража му да краде.

Още по темата
Джевизов е бил под влиянието на морфин. Когато лекарят забелязал светлината в помещението и слязъл на двора да провери, взел със себе си пистолета.

"Стой, полиция, легни на земята", извикал медикът на апаша и произвел изстрел във въздуха, но Плъха го нападнал. Хвърлил нож и го ранил в крака, а с метална табела го уцелил в ръката. Тогава д-р Иван Димитров гръмнал по посока на крадеца, стана ясно в съда. Простреляният Джевизов успял да избяга, изминал разстоянието до областната управа в Пловдив, и там издъхнал върху кола.

Съжалявам за всичко, което стана. Аз като медик съм призван да се грижа за човешкия живот. На толкова хора съм помогнал", каза в последната си дума пред магистратите д-р Иван Димитров, като поиска да бъде оправдан. За същото настояха в пледоариите си и двамата му защитници Георги Кутрянски и Гено Василев. Според тях във фаталната нощ на 2 март м.г. техният клиент е действал в ситуация на неизбежна отбрана, а не на превишаване на пределите й, каквото е обвинението.

"И капка съжаление няма у д-р Димитров. След стрелбата е извикал свой приятел и е започнал да търси домашната си котка Габриела", заяви адвокат Красимир Елдъров, който е довереник на родителите на Плъха. По негово искане в залата бе донесена метална брадвичка, собственост на лекаря. Въоръжен с нея и пистолета си д-р Иван Димитров е издирвал крадеца по улиците.

"Един уважаван лекар да ходи като касапин с брадва и оръжие, вместо да се обади на полицията", посочи адвокат Елдъров. По думите му въпросната брадвичка медикът държал всяка вечер до леглото си, откакто преди няколко месеца обрали първия етаж на кооперацията му.

Усмивки сред присъстващите на делото предизвика майката на Плъха - Златка, която твърдеше, че масивен златен синджир с кръст е на нейния син. Оказа се, че е на рентгенолога и е подарък от покойната му майка още отпреди 20 г.

Присъдата може да бъде обжалвана. Близките на Плъха се заканиха, че ще го направят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase