Снимка: Pixabay
fallback

Маргарита прекарва поне 2 часа дневно от две години насам в учене на немски език. Медицинската сестра иска да емигрира и да работи в Германия по специалността си. Затова вечер прилежно повтаря "Hast du schmerzen?"

Започнала е работа през 2012 г.

"Започнах на щат, без другите надбавки, щата беше 398 лева", разказва за началото на кариерата си Маргарита пред DW.

С надбавки, нощни смени и работа по празници понякога е докарвала по 690 лева. Това е била заплатата й в една от най-добрите болници в столицата.

Днес не би се върнала там, въпреки че заплатата й би скочила до 900-1000 лева.

В България днес има около 30 000 медицински сестри на средна възраст 52 г. Според статистиките средната заплата на медсестра е около 600 лева на месец.

Тежките условия на труд и обидното заплащане карат хиляди сестри да излязат на протест.

Заради тежките условия на труд и мизерното заплащане Маргарита е решила да следва стъпките на майка си, която също е медицинска сестра и работи в Италия.

"Там за всичко си има ред. Искам детето ми там да расте", обяснява мотивацията си Маргарита.

От всичко обаче най-мотивираща е заплатата, защото в Германия тя би получавала около 2900 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

358

Анонимен

преди 4 години

Но оттам нататък Германия вече става малко по малко същата балканска реалност като при нас. Статистическият шанс е, че ако като българин отидеш да работиш в Германия, ще работиш и живееш със същите балкански субекти от които се оплакваш в БГ. Така че аргументът "там има ред, чистота и няма шашми и простотия" отпада и е накрая само въпрос на пари.

357

Анонимен

преди 4 години

До NKLБрутна заплата! Именно. Защото в Германия от 10000 евро бруто ти остават 5500 нето. А в България от 10000 евро бруто ти остават 8800 евро нето. Безспорно е, че за хора на ниско/средно професионално ниво, заплащането в Германия позволява значително по-лесен живот отколкото в България. В крайна сметка неща като почивка в Турция, нов ай фон, кола и други струват еднакво навсякъде. И ако пестиш 10% от доходите ти в Германия ще имаш повече пари за такива неща отколкото с 10% от БГ заплата.

356

Анонимен

преди 4 години

До АнонименАз плащах държавна здравна застраховка от 860 евро (около 700 са кранкенферзихерунг и около 160 са флегеферзихерунг) на месец преди да мина на частна (330 евро на месец). Нали все някой трябва да издържа тоя комунизъм.

fallback