fallback

Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина не е военен паметник, той не е и руски паметник. Това е изцяло българска инициатива. Това каза арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България.

У нас отново се разпали диалогът каква да бъде съдбата на паметника, след като в Русия започна обсъждане за поправка в Наказателния кодекс, която трябва да влезе в сила от декември 2019. С поправката се криминализира "нарастващият брой случаи на унищожаване или увреждане на символите на военната ѝ слава”. Става дума за паметниците на Червената армия, с които бе осеяна Източна Европа след края на Втората световна война.
Oще по темата


Архитектът обясни, че паметникът е създаден през 1954 г. по случай 10 г. от 9 септември. Той е финансиран, идейно подготвен и разработен от българи.

"Построен е с една сервилност, която изгражда история, несъществувала по нашите земи", допълва архитектът. Той попада на документи от самото откриване на паметника – на 9 септември 1954 г. Във всички вестници е имало хвалебствени статии, за да бъде приет от българското общество.

"Този паметник не е на Съветската армия - освободителка на България, както после е трансформирано, а е бил формулиран като "Освободителка на народите" по света. Съветският войник се представя като защитник на мира, на прогресивното, на работниците и селяните. Всички други твърдения не са верни", категоричен е арх. Борислав Игнатов.

Защо паметникът е обърнат с гръб към слънцето, какви идеи има за неговото консервиране? Гледайте в предаването "Видимо и невидимо" в неделя от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

358

МОЧА

преди 4 години

... не е и паметник, монумент е. Паметник се поставя на гроба (истински или символичен) на умрели хора. Паметник е онова черното. с много имена, пред НДК, това е произведение на социалистическото монументално "изкуство".

357

Богомил

преди 4 години

До 386Да, вярно е, че след няколко години, през които руснаците укрепват комунистическото управление, Червената армия, безд някои специални части напускат България, за разлика от ГДР, Чехия,Унгария и т.н. където остават до 1989-та. Но няма нужда тук да бъде ЧА, след като, за разлика от другите в България има огромен брой еничари-русофили.КГБ контролира пряко даже 85 процента от синодалните старци и БПЦ То и ада няма дяволи около българския казан.Убийствена аналогия! Срам и позор!

356

Богомил

преди 4 години

До 372Чист цинизъм е да се твърди, колко са хуманни руските служби!Само Мао може. да съперничи на Сталин. И двамата са азиатски диваци, фанатици и жестоки диктатори.Поле се нареждат други *** като Кастро, Че Гевара и т.н.При освобождението на Киев, НКВД подкарват като жив щит пред войските 250 000 невъоръжени и беззащитни украинци, обричайки ги на смърт.Нещо което правят днес ислямистите от ДАЕШ.Колко хуманни за руснаците?!Зверове!

fallback