Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина не е военен паметник, той не е и руски паметник. Това е изцяло българска инициатива. Това каза арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България.

У нас отново се разпали диалогът каква да бъде съдбата на паметника, след като в Русия започна обсъждане за поправка в Наказателния кодекс, която трябва да влезе в сила от декември 2019. С поправката се криминализира "нарастващият брой случаи на унищожаване или увреждане на символите на военната ѝ слава”. Става дума за паметниците на Червената армия, с които бе осеяна Източна Европа след края на Втората световна война.

Още по темата

Архитектът обясни, че паметникът е създаден през 1954 г. по случай 10 г. от 9 септември. Той е финансиран, идейно подготвен и разработен от българи.

"Построен е с една сервилност, която изгражда история, несъществувала по нашите земи", допълва архитектът. Той попада на документи от самото откриване на паметника – на 9 септември 1954 г. Във всички вестници е имало хвалебствени статии, за да бъде приет от българското общество.

"Този паметник не е на Съветската армия - освободителка на България, както после е трансформирано, а е бил формулиран като "Освободителка на народите" по света. Съветският войник се представя като защитник на мира, на прогресивното, на работниците и селяните. Всички други твърдения не са верни", категоричен е арх. Борислав Игнатов.

Защо паметникът е обърнат с гръб към слънцето, какви идеи има за неговото консервиране? Гледайте в предаването "Видимо и невидимо" в неделя от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase