Снимка: Pixabay
fallback

За една година населението на България е намаляло с 50 000 души, сочат данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Към 2018 г населението на страната е 7 млн.души, като година по-рано е било 7,05 млн. Това е намаление на населението от 7,1% за 12 месеца.

Oще по темата
По-голямо намаление на населението за миналата година е регистрирано само в Латвия - минус 7,5 на сто.

Евростат изчислява, че гражданите на ЕС са 513 милиона, като най-много са германците - 83 милиона, следвани от французите - 76 млн и британците - 66,7 млн., италианците - 60 млн и испанците - 49 млн. Най-многолюдната държава в Източна Европа е Полша, чието население през 2018 г е било 38 милиона души.

Най-малката нация в ЕС е Малта с 475 хил жители, Люксембург с 602 000 и Кипър с население от 864 хил души.

В момента българите са 1,4% от населението на Европа. България е и страната с най-висок отрицателен прираст в ЕС с най-голяма разлика между броя на починалите (109 на хиляда жители) спрямо броя на ражданията (62 на хиляда). Така България запазва първенство в ЕС по най-бързо топене на населението за поредна година.

В ЕС като цяло прирастът на населението също е отрицателен - 5 млн новородени срещу 5,3 млн. починали.
Населението се е увеличило в 18 от 28-те членки на ЕС и е намаляло в 10 от тях.

Най-голямо увеличение на населението се отбелязва в Малта (+36.8 на 1000 жители), в Люксембург и в Ирландия. Нарастнали са жителите още в Кипър, Швеция, Словения, Белгия, Испания, Холандия и в Обединеното кралство.

Раждаемостта е най-висока в Ирландия (12,5 раждания на 1000 жители), Швеция и Франция. У нас раждаемостта е 8,9 на 1000. По-малко деца от българките раждат в Италия, Испания, Гърция, Португалия и Финландия. Но населението у нас намалява най-бързо заради високата смъртност и миграция.

В Ирландия броят на ражданията в най-голяма степен превъзхожда смъртните случаи, следвана от Кипър и Люксембург. Прирастът на населението е положителен още в Швеция, Франция, Великобритания и Малта.

След първенеца по отрицателен прираст - България, са още Латвия, Литва, Хърватия, Унгария и Румъния, чието население също намалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

262

Анонимен

преди 4 години

Е щом българите сами са решили, че не искат да същестуват като нация спасение няма, иначе ще търпят ли да ги управляват пре..стъпници, ще емигрират ли без да се опитат да променят нещо, просто не ги интересува че след тях няма да има нищо....

261

..... ин

преди 4 години

Чакайте сватове ;)

260

Нищо страшно

преди 4 години

Сега е така , утре ще е друго.Но България е вечна.

fallback