Снимка: pixabay.com
fallback

2-годишно дете е било оставено за часове без надзор и под силното слънце на Витоша миналата сряда. Това се е случило, докато за детето е трябвало да се грижат служители на частна занималня с неясен статут. Тази ужасяваща картина бе описана в социалните мрежи.

Момиченцето било намерено прегряло на люлка. По разказ на свидетели прекарало върху нея около 2 часа, пише "24 часа".

Случаят предизвика вълна от възмущение във фейсбук. Сезирана е и Държавната агенция за закрила на детето, която потвърди инцидента.

Жената, намерила зарязаното детенце, е Александра Ганова. В социалната мрежа тя разказва как е открила момиченцето и как е протекла комуникацията с педагожката.

“Детето клюмаше ту наляво, ту надясно с главичка и приплакваше, моето дете вече беше вдигнало аларма и сред околните възрастни, питайки всички дали са родители на това детенце. Лека-полека се събрахме 3-4 възрастни, всеки от които е видял детето да стои на люлката в жегата в продължение на “поне 2 ч” - по думите на всички”, разказва жената във фейсбук.

“Преместихме вече клюмащото почти колабирало момиченце на сянка и се заоглеждахме за родителите му. Никой не се появяваше отникъде. Детенцето се разплака, съвземайки се, безкрайно уплашено и сред съвсем непознати. Цялата беше кървавочервена (изгоряла) и с плюски по вратлето. Гушнах я, за да я успокоя, покрих видимите части от тялото и с полупрозрачен тънък шал и започнах да обикалям подред всички хора, търсейки родителите на детето. След около 10-ина мин зад мен (на известно разстояние) чух най-накрая тъй чаканата реакция: “Госпожо, къде си мислите, че отивате с това дете?”. Обърнах се и видях русолява жена на средна възраст. Попитах “тя с вас ли е?”. И получих положителен отговор. Попитах- “а...знаете ли, че тя повече от 2 ч стои сама в най-големия пек, че е изгоряла (до рани) и клюма на люлката?”

“Да,зная. Тя си е такъв инат и там си остана. А вие защо я държите? Пуснете я, какво я носите?”, бил отговорът.

Предстои сериозна проверка, каза говорителят на Държавната агенция за закрила на детето Станислав Пандин. Инспектори са изпратили писма до Столичната община, МВР и чакат отговори от институциите. Държавната агенция за закрила на детето няма право да извърши проверка, тъй като занималнята не е регистрирана като детска градина. Във фейсбук страницата пише детско студио “Пипи”. В район “Оборище” също нямало данни за търговска дейност на такова заведение.

“Във връзка със сигнал в медиите за инцидент с дете, което е било поверено на служители в Детско студио “Пипи”, София, бихме искали да се обърнем към всички родители с апел да са изключително внимателни на кого поверяват децата си. Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят”, предупреждава Държавната агенция за закрила на детето.

Служителите ѝ установили, че детско студио “Пипи” няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерството на образованието и науката. Сезиран е изпълнителният директор на Изпълните на агенция “Главна инспекция по труда”.

Управителката на “Пипи” обяснила по телефона пред агенцията за закрила на детето, че това не е частна детска градина, а детски клуб. В него полагали грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лева.

През по-голямата част от децата се извеждат в паркове, планини, музеи и др. На интернет страницата на детския център са публикувани месечни такси, както и цени за предоставяне на храна за децата.

От просветното министерство обясниха, че са получили запитване от Държавната агенция за закрила на детето.

“Проверката в регистъра за частните детски градини показва, че това студио не е заявявало и не е получавало одобрение”, казаха още от образователното ведомство.
Експертите уточниха, че регистърът е публично достъпен на сайта на министерството в графа “регистри”. Там всички родители, които искат да запишат детето си, може да проверят дали детското заведение е преминало през одобрение от МОН. В София частните детски градини са 91.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 4 години

От нямане на детски градини, всякакви пичелбари се навъдиха, без да стават за тая работа.

15

Ванката

преди 4 години

А опосумите агитират "раждайте деца!"... Раждайте и после да ги гледа кой и с какво? Раждайте българи, но не в България! Тази държава не ви заслужава.

14

Анонимен

преди 4 години

Очакваме скоро отстрел на лелки от детски "клубове" и родителите ще бъдат в правото си

fallback