Кадър: Bulgaria ON AIR

"Първата стъпка направи президентът Пендаровски и тук трябва наистина още веднъж да го поздравим за това, че той имаше смелостта да каже, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин. Той се е борил за автономия на Македония и Одринско в рамките на Османската империя. Това е историческата истина", каза за предаването "Брюксел1" по Bulgaria ON AIR Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и зам.- председател на групата на ЕНП в ЕП.

Той допълни, че след това Тодор Александров и Ванче Михайлов се борят за независима Македония, но не стои въобще въпросът за тяхното самоопределяне или за тяхната етническа идентичност. "Абсолютно еднозначно, като българи и македонски българи, родени в географската област Македония", добави Ковачев.

"Можем само да го поздравим и може много да съжаляваме, че сегашният председател на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, която има, странно защо, думите ВМРО в своето название, поиска Пендаровски да се отрече от тези думи и че той е предател“, коментира евродепутатът.

По думите му "не можеш да бъдеш наследник на партия, носеща името ВМРО и да поискаш такова нещо. Не разбираме защо е така, не може да го приемем като нормално и многократно сме се обръщали към нашата сестринска партия в ЕНП, това да бъде преодоляно при тях“.

Андрей Ковачев обясни, че е "трудно, да, десетилетия сръбски натиск, влиянието, говоренето срещу българите като фашистки окупатор - всичко това го разбирам, но все пак 30 г. минаха и при нас е трудно и при нас има такива, които защитават комунизма и 9-ти септември и даже ходят на т. нар. „чествания“, но това трябва да бъде преодоляно“, категоричен е Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и зам.- председател на групата на ЕНП в ЕП.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел1" по Bulgaria ON AIR, събота, 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase