Снимка: Bulgaria ON AIR

Какво показват цифрите, как стои въпросът в различните европейски страни, за да погледнем и към това как би се отразило едно намаляване на ДДС у нас?

Още по темата

"Първо искам да е ясно на зрителите какъв ще бъде ефектът и то, ако при намаление на данък ДДС въобще се намали цената. Казвам "ако", защото в повечето случаи това въобще не се случва. Имаме примери. В България нямаше ДДС върху лекарствата до 2002г., беше въведено ДДС върху лекарствата 2002 г., през 2003 г. цената на лекарствата се увеличи по-малко отколкото цената на индекса на инфлацията т.е. реално не е имало увеличение в цената на лекарствата, въпреки че е имало ДДС. По-важното обаче е, че зрителите не знаят за какви евентуални "спестявания" става въпрос. За 10 стоки, основни стоки – 9 хранителни плюс лекарства съм сметнал ако стане 0 лв. ДДС и цялото спестяване, т. е. намали се цената на тези стоки, какво ще е спестяването на човек от населението – на месец 13 лв.", коментира икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Как го изчислихте?

"Взимам статистиката на НСИ, виждам цената на бял хляб, на сирене, на кашкавал, на мляко, след това вадя 20% от тази цена и считам, че ако се махне ДДС-то, всичките производители и търговци ще намалят цената с 20%. Това няма да стане, но даже и да стане само 13 лв. на месец е намалението на човек. Умножено по броя българи е някъде към 80 млн. лева.", допълни още той.

Нучете повече по темата във видеото на "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase