Снимка: архив Bulphoto
fallback

Нова идея: Ако не обжалавме размера на пътната глоба и я платим в 14-дневен срок, ще погасим 80% от стойността й. Това е една от промените в Закона за административните нарушения и наказания, които бяха публикувани за обсъждане преди дни.

Проектът предвижда и възможност да сключим споразумение и съкратено съдебно производство за администраривно нарушение.

Oще по темата

 
Лепят "честитките" от КАТ по входните врати

"В случай, че нарушителят не желае да обжалва наказателното постановление в частта относно наложената глоба, може да заплати в 14-дневен срок от връчване на наказателното постановление 80 на сто от нейния размер, освен ако специален закон предвижда намален размер на глобата". Това гласи една от новите проектопромени в Закона за административните нарушения и наказания, който все още се обсъжда.
 
Този "бонус" за нарушителите е подобен на практиката със заплащане на електронните фишове, чийто размер също се намалява с 30%, ако глобата бъде платена в рамките на две седмици.
 
Проблемът със събираемостта на електронните фишове за превишена скорост, обаче, остава огромен, коментира за Дарик експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев.
 
"Ние като говорим за това, че не се събират глобите, ние подминаваме това, че най-важното е да му бъдат връчени наказателното постановление и електронният фиш. Проблемите са свързани с връчването, защото не могат да бъдат намерени“, каза пред Дарик Стратиев.

За седмица: Пътна полиция спипа над 200 пияни зад волана

Въпреки че събираемостта на глобите от електронните фишове се е повишила, според Стратиев, все още не се използват всички възможности държавата да събира паричните санкции.
 
"Тол системата такава перфектна работа може да върши по отношение на контрола на движението, защото минавайки през проверката, може да се включи и това дали има глоби, платени ли са“, допълни той.
 
Новите изменения предвиждат и увеличаване на срока в който нарушителят може да обжалва наказателното постановление. Вместо 7 той да стане 14 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 4 години

тея хитреци се чудят как по-усърдно и все по-надълбоко да бъркат в джобовете ни! Съвсем скоро ще ни фанат за муя обаче! От 30 процента намаление на глобата си правят сметките да го направят намалението на 20! 20 процента е прекалено малко! Трябва да е 50 за да имат стимул хората да си платят в двуседмичен срок, дори 30 е малко а за 20 - АБСУРД! Няма да стане вашата!

29

Анонимен

преди 4 години

Абе като напълните тия администрации с разни маркетолози ме заболява главата. Глобите трябва да се вдигнат 10 пъти за да се научат *** на ред и дисциплина, не да ги вкарвате в режим на разпродажба, да си мислят че са в мола.

28

8%

преди 4 години

забравих да допълня и да го дъухат катаджиите, които изпълняват план и дават жертви(умират трагично в катастрофи в пловдив напр.) заради натиск от началниците или началничките си да напълнят касата с пари от глоби и тн държавен рекет...държава, изхранваща се от глоби е била Втората българска държава и видяхме как едва изкрета около 1 век, и тогава и сега, управниците и народът са били и си остават ***, продажници, предатели, целувачи на турски голотии, ядачи на гнусниизпражненияпомияриподлеци.

fallback