Снимка: архив, БулФото

3 872 безстопанствени кучета са осиновени през миналата година. Заловените животни са 21 721.

Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе, според приетия от правителството отчет за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета.

Регистрираните приюти са 52, с 5 повече от 2017 г. Общият брой на преброените бездомни кучета е 26 199.

Само 10 от 265 общини в страната нямат приети общински програми за овладяване на популацията на кучетата.

Съгласно Закона за защита на животните, съответната Областна дирекция по безопасност на храните налага административна глоба или издава предписание.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 седмица

Българинът става все по-прост и агресивен. Проблемът не е в кучетата или в котките, или в мечките , а в сбъркания чип на хората в тая територия. Те не мислят и предпочитат да унищожават вместо да създават.

9

kireza

преди 1 седмица

АЗ БИХ ИЗТРЕБИЛ НАЙ НАПРЕД ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ЗАЩИТНИЦИ" НА КУЧЕТА И КОТКИ,И ТОГАВА НЯМА ДА ИМА НИТО ЕДНО БЕЗДОМНО ЖИВОТНО...

8

Анонимен

преди 1 седмица

Това е страхотен бизнес за общините! Защо сте събрали толкова кучета? Защото някой ги изхвърля, защото се размножават безконтролно...Ако общините си гледат работата, няма да има улични кучета и няма да ги тровят и избиват, все едно живеем във варварските времена. Не знам какво възпитание даваме на децата с подобна жестокост и безотговорно отношение.