fallback

Пролетта беше белязана от протести на медицинските работници, които настояват за достойно възнаграждение на труда им. След преговори между тях и представители на Министерството на здравеопазването, правителството обяви, че ще отпусне 50 милиона лева за повишаване на заплатите им. От тази седмица пък медицински сестри работят с черни ленти, които символизират загиването на професията им. Те готвят и крайни действия като гладни стачки.

Медицинската сестра Мая Илиева разказа в ефира на "България сутрин", че в лечебното заведение, в което работи, е започнала подписка срещу нея, а по време на нощното ѝ дежурство адвокат ѝ е предоставил покана за писмени обяснения. "Има колеги, които са се подписали. Зависи как им е представена. Когато им кажат, че ще останат без работа, естествено ще подпишат", посочи Илиева.

Педиатри на протест: Подаваме колективна оставка!

Медицинската сестра беше категорична, че протестите ще продължават, като в следващите дни се очакват нови такива, а най-масовият се организира за септември в София.

Мая Илиева каза още, че въпреки споразуменията и очакваните промени от 1 юни, медицинските сестри не са получили обещаното до този момент. Ето защо се готви и гладна стачка.

Александър Александров от Сдружението на фелдшерите пък разказа, че в няколко града негови колеги са искали да напуснат Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, които обаче са били спрени от директорите на спешните центрове в съответното населено място.

"По закон е записано, че за да си фелдшер, трябва да си член на професионално-съсловна организация. Това е абсурдно, защото БПЗГ е организация, която имитира професионална организация. Професия "професионалист по здравни грижи" няма и това трябва да се знае", подчерта Александров пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

в чужбина спешно набират български медицински сестри! е, има и изисквания - език, трябва да се работи, кафе, пазар и приказки през работно време, НЕ! така че, добре са се ориентирали към гладната стачка.

12

ЧИТАТЕЛ

преди 4 години

Медицинският рекет в България няма край.Мутрите от 90-те са жалки дилетанти.Мутрата с бяла престилка е много по-опасна.Алчни търговци на здраве.

11

Анонимен

преди 4 години

За работата, която вършат на някои лекари и медицински сестри и тези пари са им много. Да отидат в чужбина, та да разберат какво значи да си медицинска сестра.

fallback