Архив: Булфото
fallback

Мандрите изкупуват по-малко мляко, в същото време производството на сирене с растителни мазнини се увеличава, показват последните данни на Министерство на земеделието, храните и горите.

През първите четири месеца на тази година са изкупени от фермерите 206 хил. тона краве мляко, което е с 2% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

В същото време количеството на произведеното сирене с растителни мазнини се повишава. По данни на аграрното министерство през първите четири месеца на тази година у нас са произведени 3757 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2018 г. фалшивото сирене е било 3570 т.

Въпреки ръста в производството на сирене с растителни мазнини в големите вериги отделни щандове с надпис “Имитиращи продукти” почти няма. Изискването на закона е такива храни да бъдат задължително в опаковка и на отделен щанд, пише "Труд".

Прогнозата е, че спадът в изкупуване на млякото ще се задържи през цялата година, на годишна база ще падне от близо 630 хил. тона на около 615 хил. тона.

От центъра за анализи отчитат още, че изкупните цени на кравето мляко у нас остават ниски. В момента само в Румъния и в прибалтийските страни цените са под българските.

Експертите прогнозират средногодишните изкупни цени на кравето мляко у нас да бъдат около 0,59-0,60 лв./кг.

На международните пазари обаче тенденцията е към повишение. “Стойността на свободните количество мляко в ЕС са сред най-високите от 2013 г. досега. През май те са 39,95 евро/100 кг мляко, което е с 20% над цените по това време на миналата година", отчитат наблюдателите.

Световното производство на мляко се очаква да намалее на годишна база с до 0,5% заради нарастване на цените на дребно и намаляване на темпа на увеличение на заплатите в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 години

...Отделни щандове с надписИмитиращи продукти почти няма...---Защото 99% са имитации,институциите само констатират нарушения,санкции НИКАКВИ.

28

Анонимен

преди 4 години

Не купувайте бяло саламурено"краве" сирене Pilpos,от "95%краве мляко".При термична обработка/в кюфтета от тиквички на фурна/първо става на желе,после загаря като пластмаса.Етикетите лъжат.

27

Анонимен

преди 4 години

По кварталните магазини масово сиренето се продава без да се отбелязва на етикета срок на годност и друго както е по закон В големите магазини поне пишат тия неща Също масова практика е в малките магазини да нагласят хладилниците на 10-15 вместо на 4-5 Винаги като видите такива неща правете забележка на магазина Иначе те си мислят че хората не забелязват и продължават да ни тровят

fallback