Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Спартак е символ на смелост, непокорство и чест. И римските автори, които пишат за него, се изразяват така - "той загина с чест". За мен Спартак е от висшата тракийска аристокарция, най-вероятно принц. Има такава царска династия при одрисите Спартакиди, разказа в "Операция История" по Bulgaria ON AIR проф. дин Валерия Фол, съпруга на основателя на съвременната тракология Александър Фол.

По думите й само представител на аристокрация е могъл да владее така прецизно военната стратегия и да разбива много пъти перфектната бойна машина на древността - римските легиони.

Спартак не е бил обикновен гладиатор, а човек, който е обучавал гладиаторите как да водят тактическа битка на арената. С него е била и неговата съпруга, която е била гадателка. За нея със сигурност се знае, че е тракийка.

Не е ясно как е попаднал в Рим, може би е бил на служба там, защото перфектно е познавал начина на бой в Римската империя, обясни тя.

"Със сигурност е заемал по особено положение в Рим, не е бил просто роб. Познавал е изключително добре тактиката на римските легиони", допълни Фол.

Въстанието му продължава повече от 2 години, в които той обучава въстаниците и ги овладява като сила. Описват го като силен и харизматичен мъж. Самият факт, че и през 21 век говорим за него, означава че той е безсмъртен, допълни проф. Фол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 4 години

"тюрксо-аварски език"Да, ама не. Сума лингвистични изследвания категорично опровергават тази теза. Българският има доказателства за билингва - смесване на два езика, като се ползва лексиката и на двата. "Славянската" част е на лице, но другата определено не е тюркска.

74

753

преди 4 години

До АнонимендогаДки

73

Анонимен

преди 4 години

Само догатки и измислици за Спартак

fallback