Цвета Караянчева. Снимка: БТА
fallback

Трудно е да помним тези моменти от историята, но е съдбовно важно да не ги забравяме. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на националното поклонение и възпоменание в памет на жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер на остров Персин, град Белене.

Цвета Караянчева отбеляза отсъствието от поклонението на представители на БСП.

Поклонението беше организирано от община Белене и фондация "Остров Белене", която показва изложба в памет на концлагера "Белене", предаде БТА.

На възпоменанието бе представено специално издание Мемориален комплекс концентрационен лагер Белене, издадено в памет на жертвите на комунистическия режим 1949-1989 г.

В него се посочва, че миналото трябва да бъде осмислено и простено. Само тогава бъдещето на Обединена Европа ще може да се развива под знака на демократичните ценности.

Организаторите съобщиха, че е готов идейният проект за мемориала на остров Персин, който представлява възстановка на лагера от 50-те години на миналия век.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

лекар

преди 4 години

Започнах работа през 1989-та и тогава още имаше АБПФК и те идваха с кочан червени рецепти и искаха всеки ден да им изписвам безплатни лекарства.Понеже след като завърших се опитаха да ме тормозят с разпределение,аз ги наказвах като им пишех само обикновени рецепти които те плащаха както всички останали.Един ден бяха толкова издивели,че дойдоха 2-*** и ми заявиха"Тая власт с кръв сме я вземали и с кръв ще я дадем".Обаче ги изгоних и двамата заради което обикновените хора ме уважаваха.

151

до 166

преди 4 години

Ако говориш за децата от Ястребино не знам дали знаеш кой е ръководил разстрелът им.Ако говориш за разстрелът на Никола Вапцаров,явно не знаеш,че нито един войник от взвода не е стрелял в него и след стрелбата го е застрелял Никола Гешев!Историята с Ястребино обаче е още по шокираща-командващ на разстрела на децата е бил Никола Маринов-член на РМС!

150

Е НЕ

преди 4 години

До АнонименНа престъпниците паметник може да строиш с твоите си пари. ------------------Не мога да се начудя - толкова ли са ви промили мозъците или сте си така по рождение, но е срамота. КАКВИ престъпници бе ???

fallback