Снимка: Булфото, архив
fallback

Българинът тегли все повече кредити за покупка на жилище и те вече са в размер на 10,87 млрд. лв. - с 11,8%, или с 1,15 млрд. лв. повече от същия месец на миналата година, сочат данните на БНБ, цитирани от "Труд". Ръстът на ипотечните заеми се дължи на големия интерес към покупка на апартаменти.

Експертите разясняват, че хората купуват жилища както за собствен дом, така и за инвестиция. Заради ниските лихви, дори да имат цялата необходима сума в брой, много хора предпочитат да осигурят част от парите за покупка на апартамент чрез кредит.

Потребителските кредити също растат и в края на април възлизат на 9,439 млрд. лв., като се увеличават с 10,9% в рамките на година. При кредитите за нефинансови предприятия ръстът е по-бавен – с 4,8%. Но в абсолютна сума отпуснатите от банките заеми на фирми за година нарастват значително – с 1,54 млрд. лв., и достигат 33,5 млрд. лв.

Общият размер на отпуснатите от банките заеми се увеличава с 6,9% до 58,6 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Хората и фирмите взимат повече заеми, въпреки че през последното тримесечие на 2018 г. банките леко са затегнали стандартите за отпускане на потребителски, жилищни и фирмени кредити в сравнение с периода юли–септември 2018 г. При предоставянето на жилищни заеми банките са затегнали изискванията за обезпечение и за максималния срок на кредита. Причината за това е по-ниската склонност на банките да поемат риск.

През второто и третото тримесечие на 2019 г. от БНБ очакват лихвите по новите депозити и кредити да се запазят на сегашните ниски равнища. Тази прогноза се основава на очакванията на Европейската централна банка за запазване на лихвите в еврозоната без промяна поне до края на 2019 г., продължаващият ръст на депозитите, както и голямата конкуренция в банковия сектор в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

до 53

преди 4 години

Какъв собствен бизнес , ако имаше собствен бизнес кредите ти трябват за бизнеса а за апартамент въобще не ти пука докато не си върнеш кредитите , ако вече си стабилизирал бизнеса си и нямаш кредити и работиш с собствени пари тогава не стои въпроса пред тебе да взимаш ли кредит да си купиш жилище.

50

До 45

преди 4 години

Ако дохода ми е 2-3к евро без да имам собствен бизнес да взимам ли?

49

Таню

преди 4 години

Сeляни с отрицателна финансова грамотност... Панелки старо, кутийки ново... Двеста бона за дом за пчелички... Живи и здрави!

fallback