Снимка: Pixabay

До 12 часа кърлежите не пренасят болести, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред bTV. Преди ден дете беше нахапано от кърлежи в Южния парк, като от главата му бяха махнати над 50 кърлежа.

Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология” в РЗИ-София обясни, че детето е попаднало на мястото, където са снесени яйцата на кърлежа. По думите й майката е реагирала много правилно, като е завела детето веднага на лекар.

Още по темата
"Детето е било около фонтана в Южния парк, в едни храсталаци, там явно е имало гнездо, където са снесени яйцата на кърлежа. По главата на детето е имало над 50 от бебешките форми на кърлежа. Те са по-малко заразени и по-малко опасни, обаче винаги когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е повече от 20%, както и други кърлежови болести. Тези болести обаче не са опасни и се лекуват с антибиотици. За деца се дава макролиден антибиотик", обясни проф. Кантарджиев.

Лимфите са бебетата на кърлежа, нимфи са юношите, а възрастният кърлеж е имаго, каза още той, като отбеляза, че най-заразени са женските.

След разходка в парка извадиха 50 кърлежа в главата на дете

Единият начин за сваляне на кърлеж е да се издърпа със здрав конец, а другият – да се извади с чиста стерилна игла. Според проф. Кантарджиев добре е тези процедури да се извършват от медицински специалисти.

Обработка срещу кърлежи се извършва от няколко седмици в парковете и градинките в София. Тази сутрин са били  напръскани зелените площи в Борисовата градина. В Южния парк също е направена повторна обработка на зелените площи.

Проф. Кантарджиев каза още, че за да се спре разпространението на кърлежите не е достатъчно само да се напръскат зелените площи, а трябва да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите срещу гризачи.

Димитър Денчев, директор на "Зелена система” в столичната община, обясни, че климатичните условия са такива, че е благоприятно разпространението на кърлежите.

Препаратите, с които се пръска, са безопасни за гражданите, стига те да спазват указанията, увери той.
 

Коментари Напиши коментар

17

futurehealth

преди 3 години

Дано да е прав професора!

16

Анонимен

преди 3 години

Винаги съм знаел, че женските са най - заразни. И при комарите, и при кърлежите, и при хората...

15

Шоп

преди 3 години

Пoмияpитe най-добре ще ги обезпаразити ловната дружинка.