Наскоро правителството отпусна 3,4 милиона лева за майчино и детско здраве, както и за нова медицинска апаратура. Според представителите на кампанията "Капачки за бъдеще" обаче решението трябва да бъде преразгледано, тъй като остра нужда от стационарни кувьози вече няма, а средствата могат да се използват за друга животоспасяваща или диагностична апаратура.

Още по темата
В "България сутрин" Лазар Радков от "Капачки за бъдеще" обясни, че вече почти всички кувьози, които са били на по 30-40 години, са подменени. Той също така бе категоричен, че за момента няма нужда от допълнително закупуване на такива апарати, а е по-добре парите да бъдат насочени по други направления.

Капачки за бъдеще: Благородната инициатива продължава

"Сега се предвижда да се вземат 50 нови кувьоза. През 2017 година България бе бенифициент по програма финансирана от норвежкия финансов механизъм, при която бяха закупени 436 високотехнологични апарата, от които 132 кувьоза на стойност 13 милиона лева. Те са дарени на 33 болници в 28 областни града", посочи Радков и продължи:

"Още когато ние стартирахме кампанията ни казваха, че няма нужда от кувьози заради норвежката програма. Впоследствие се оказа, че в много от малките общински болници апаратурата е на по 30-40 години. Подменили сме кувьозите в Ботевград, Червен бряг, Кнежа и още малки градове. До момента сме подменили 6, до края на месеца ще подменим още 5, а до края на годината ще станат 19".

Той допълни, че представители на кампанията "Капачки за бъдеще" са входирали официално писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което ги уведомяват, че вече няма нужда от закупуване на кувьози.

"До есента ще сме подменили и няколко от транспортните кувьоза, които също са на по 30-40 години. Много бихме искали кампанията да се разрасне толкова и да набира толкова средства, че да помагаме и на други хора, не само на новородени. На последното събиране в София имахме 52 тона капачки. Така стимулираме и рециклирането", разказа Радков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase