Снимка: pixabay

Заради недостига на неонатолози по болниците из цялата страна може да се стигне до затваряне на отделения. Такъв е и случаят с Акушеро-гинекологичното отделение в Ямболската болница, което е останало без неоналотолози. 

От фондация "Нашите недоносени деца" призоваха за спешни мерки от страна на институциите заради множество благотворителни кампании през последните години, свързани с набавянето на средства за закупуване на апаратура на отделенията по неонатология.

"В обществото се затвърди мнението, че основен проблем при грижата за преждевременно родените и болно новородени у нас е липсата на кувьози", но същност липсват лекари, се казва в писмо, изпратено от фондацията.

"Работа на държавата е да работи активно и да създаде адекватни политики, чрез които да генерира повече специалисти, както и да запази тези, които вече са тук, но по някаква причина - поради лошо заплащане или поради лоши условия на труд, просто решават да напуснат България или да потърсят по-добро място за развитие", обясни пред БНР Надя Дренска от фондация "Нашите недоносени деца", както и обясни, че случилото се в Ямбол не е изолиран случай.

В своето писмо от фондацията настояват и за изготвянето на Национален план за задържане на здравните специалисти.

"Наблюдаваме недостиг във всички здравни заведения в страната както на неонатолози, така и на медицински сестри и акушерки, които са и основният стълб на неонатологичната грижа", добави в коментар по темата д-р Ралица Георгиева - национален консултант по неонатология.

"Неонатолозите в по-голямата част на страната са в пенсионна и предпенсионна възраст, но това е само временно и за краткосрочни перспективи решава проблема. Като цяло смятам, че проблемът с недостига на медицински сестри в неонатологията ще се задълбочава още повече в следващите години и вероятно ще имаме закрити неонатологични отделения", добави д-р Георгиева и уточни, че с времето се е променило много снабдяването с медицинска апаратура, но просто "хора няма".

"От една страна една голяма част от завършващите колеги заминават за чужбина, за да работят в по-добри условия, а от друга - и за специализация, и за по-добро заплащане на техния труд", добави консултантът, която е на мнение, че при увеличение на заплащането на този тип медицински грижи, тенденцията може да се обърне.

Коментари Напиши коментар

14

до 1

преди 3 години

Разпределението не беше успешно и предната година-89-та.Разпределиха ме на друго място,но аз си намерих работа наблизо.А като ми кацнаха ония с червените рцепти направо ги отсвирвах-пишех им обикновени-като на всички!Заради това обаче обикновените хора ме уважава.Оплакаха се на партийният секретар,но нямало как да ме накажат,понеже съм безпартиен!Който АБПФК мрънкаше беше "убеждаван" и то успешно!

13

Анонимен

преди 3 години

До ДeмократПрез комунизма нямаше банани и тоалетна хартия - прав си.Но в замяна на това имаше телени огради по границите и изходни визи.А сега НЯМА!Така че да ги хванеш лекарите за ОНАЯ РАБОТА да ти слугуват!

12

до 13

преди 3 години

Видях фиша за заплатата на лекар педиатър на който му оставаха месеци да се пенсионира.Та заплатата му беше 625 лева! Това обяснява защо нямаме педиатри,неонатолози и други специалисти.Няма и да имаме за съжаление.Дотук беше с медицината у нас.