Снимка: Facebook
fallback

Вероятно Иван Томов е подценил здравословния си проблем и това е само една от причините, довела до трагедията, посочи алпинистът Дойчин Василев.

"Въпрос на лична преценка. Слизането винаги е под въпрос, а кашлицата, която го е мъчила, е ясен жълт картон", настоя алпинистът.
Oще по темата


Той посочи, че нощувка в лагер 4 е загуба за време.

"Всяка секунда над 8000 метра е фатална, нужно е много бързо спускане. Предполагам, че е имал проблеми и със спътничката си, алпинистката от Русия, която може да се препдполага, че не е искал да изостави", каза още Дойчин Василев.

Все пак той посочи, че каквато и да е причината за смъртта на Томов - белодробен или мозъчен оток, то вероятна причина за това би била недостатъчна аклиматизация.

Иван Томов получил мозъчен оток на слизане от върха


"Отношението му към аклиматизацията ми се вижда особено. Самият Райнхолд Меснер, когото признаваме за бог в алпинизма, който също се изкачва без кислород, е правел по 5 седмици аклиматизация преди някои от осемхилядниците си", кометира Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Залогът в такива ситуации винаги са животът и здравето на алпиниста. Днес осемхилядниците станаха по-достъпни, благодарение и на ползването на хеликоптери. Никога в по-предишни експедиции не сме имали проблеми с аклиматизацията, тъй като стигахме до тях чрез многодневни трекинги", обясни Василев.

По думите му не може да се търси отговорност на фирмата, организирала експедицията, за закъсняла спасителна акция. Често пъти намиращите се най-близо алпинисти правят жест да се включат в спасителна акция, дори с риск това да провали техните планове за изкачване на връх.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

преди 10 ноември

преди 4 години

Този Дойчин Василев е агент на ДС, шпионирал е другите алпинисти по експедициите и доносничал, пише го в биографията му.

16

Анонимен

преди 4 години

Томов и още куп наши алпинисти останаха завинаги на върха. Такова е било тяхното решение, щом са тръгнали нагоре с ясно осъзнати рискове и шанс никога повече да не се върнат.

15

Фен

преди 4 години

До vladyИ двамата са откачалки с голямо его!!

fallback