Снимка: Facebook
fallback

Миналата година през май спря издирването на Боян Петров под Шиша Пангма. Пак през май, но през 2019 г., в Хималаите загина друг наш алпинист - Иван Томов.

Боян и Иван се познават добре, през 2014 г. двамата участват в обща експедиция.

Тогава Боян реализира своя план да развее родния трибагреник на три осемхилядника. През май той успешно преодоля третия най-висок връх в света – Канчендзьонга (8586 м), а заедно с Томов изкачват Броуд Пик (8047 м), познат и като К3 - разположен между Китай и Кашмир, на 8 км от К2.

Това е първият покорен осемхилядник от Иван Томов, а по ирония на съдбата експедицията всъщност се осъществява заради разиграла се трагедия година по-рано.

Oще по темата
През 2013 г. 28-годишният тогава русенски алпинист е единственият българин и най-младият участник в експедицията до Нанга Парбат. Но всичко в Пакистан се обърква. Самият Иван разказва за трагедията тогава:

"Експедицията приключи кърваво и трагично на 22 юни около 22,30 часа. Група от 15 маскирани мъже обкръжиха базовия лагер (BC 4200) и под дулото на автомати вързаха и изкараха всички в центъра на лагера. Единият беше пакистанец катерач от Хунза, него го пуснаха и той разказа впоследствие, какво се е случи".

В лагера в кошмарната нощ били 3-ма украинци, 2-ама словаци, 1 литовец и 4-ма китайци, плюс обслужващ персонал пакистанци. Нападателите обрали парите, часовниците и ценностите на алпинистите.

"После ги наредиха в редица, завързаха ги с гръб и ги екзекутираха с откос в главите, а после имаше и контролен. Обявиха, че отмъщават за Бен Ладен и се представиха за талибани. Единственият убит пакистанец се оказа от Скарду и е бил сунит".

Иван Томов извадил късмет, защото бил във втората база на 6100 метра височина. "Лавините и каменопадите не успяха да ни убият, направиха го някакви болни мозъци, за които сме нищо повече от неверници и нашата пролята кръв им дава билет за извратения им рай. Почивайте в мир, приятели", пише след разигралият се кошмар Иван във Facebook.

След завръщането си у нас той получава значка "Русе" от тогавашния кмет на града Пламен Стоилов.

"Русе трябва да се гордее, че има такъв алпинист. Неговият пример увлича младите", казва градоначалникът.

Пакистанското Министерство на туризма му изплаща компенсация за получени морални вреди, което му позволява да застане редом до Боян Петров и да покори Броуд Пик. Преди него Томов е изкачвал връх Ленин в Памир (7134 м) и връх Хан Тенгри в планината Тян Шан в Киргизстан.

През 2017 година русенецът изкачи осмия по височина връх в света – Манаслу (8163 м). И негов втори осемхилядник във визитката му.

Идва 2019 година, когато целта е Лхотце (8516 м) - първият "български" осемхилядник. На 30 април 1981 г. до върха стига Христо Проданов, а през 2017-та е покорен и от Атанас Скатов.

На 16 май Иван Томов изкачи четвъртият по височина връх в света без кислород и без шерпи. Експедицията бе на косъм от пропадане, след като била унищожена екипировката му. Но той взел назаем и така станал третият българин, изкачил Лхотце.

За жалост днес долетя и черната вест, че той е загинал.

И няма как да не си припомним думите на Боян Петров - всеки алпинист поема риска планината да стане негов безименен гроб. В студа горе се умира лесно, често неусетно – болката е за тези, които ще чакат напразно да се завърнеш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

az

преди 4 години

Ми отишъл човека на планина да си направи приключение и да развее бг байряка, но работите се объркали и загинал. Като не ви харесва си стойте затворени в кутийките на топло и гледайте през прозореца как минава живота, какво сте седнали да го обиждате. Всяка секунда, всеки един момент може да загинем.

56

Анонимен

преди 4 години

До Тиквоний ВеликиМи много ясно, и на мен не ми пука за тях.Нито ги знам, нито ги познавам.

55

химата

преди 4 години

Аз не омаловажавам смъртта,ама да я лредизвикваш и да викаш, оле мале, кво станА, ми идва в повече...всеки си избира пътя...

fallback