57

az

преди 4 години

Ми отишъл човека на планина да си направи приключение и да развее бг байряка, но работите се объркали и загинал. Като не ви харесва си стойте затворени в кутийките на топло и гледайте през прозореца как минава живота, какво сте седнали да го обиждате. Всяка секунда, всеки един момент може да загинем.

56

Анонимен

преди 4 години

До Тиквоний ВеликиМи много ясно, и на мен не ми пука за тях.Нито ги знам, нито ги познавам.

55

химата

преди 4 години

Аз не омаловажавам смъртта,ама да я лредизвикваш и да викаш, оле мале, кво станА, ми идва в повече...всеки си избира пътя...

54

DEVSADIVTAME

преди 4 години

До АнонименГосподин Анонимник - Вие когато берете плодове в градината кои плодове избирате ? Най- добрите - нали ? Същото е и с Господ ! Нашите загинали алпинисти са най - добрите които Бог може да прибере ! Амин !

53

Анонимен

преди 4 години

Съжалявам, че ще го кажа, но щом в рамките само на 1 година загинаха 2 наши алпинисти, явно са имали недостатъчна подготовка и огромно надценяване на собствените си възможности! Предвид, че Хималаите не се катерят целогодишно, а само за 3 месеца годишно и ние ВСЕКИ сезон губим по 1 човек... явно нещо не е ок.

52

Shark

преди 4 години

Хималаите нищо не са ни отнели. Тези хора загинаха заради егото си, това е!

51

До 31

преди 4 години

... слепота, халюцинации, започва да ти става горещо и започваш да се разсъбличаш подобно е на това да си под наркоза. При - 20/ - 30 градуса седнеш ли да починеш за малко в тия условия просто заспиваш и си дотам! Трупът ти скоро се превръща в 200-250 кг. леден блок и оставаш в планината завинаги. Необходими са поне 5-6 здрави шерпи за да свалят тялото в ниското и да бъде извозено с хеликоптер. Цената е десетки хиляди долари и затова повечето трупове просто си остават там покрай пътеката.

50

До 31

преди 4 години

Пояснявам само за лаиците. Зоната на смърта най-общо е зоната над 8000 м. , където вече човешкият организъм е неприспособим към атмосферните условия. Нивото на кислород е само около 1/3 от тази при морското равнище и организмът започва да се саморазгражда. В тази зона човек без кислород пряко сили може да оцелее около 3 дни. 80% от смъртните случаи са при слизане от върха, когато човек вече е изтощен и го няма адреналина от изкачването. Истински успешното изкачване е когато може и да слезеш

49

До 31

преди 4 години

11 жертви в сезона при общо 110 изкачвания в този сезон, а следващата седмица основната част ще щурмуват Еверест и останалите - грубо малко над 700 човека са по лагерите чод върха. Ако тренда се запази това ще е от най-трагичните сезони, защото от година на година куцо и сакато си е повярвало, че е Меснер и се е устремило към славата. Агенциите им взимат парите и накрая ги оставят да се спасяват... не че в зоната на смъртта може много да се направи, ако си безразсъден, воден от егото си..

48

До 31

преди 4 години

Лично аз от години следя блога на Alan ArnetteВсеки който се интересува от планинарство ще знае за лакво става дума, кой е този човек и коя е леля му дори :) Сайта е светая светих на Хималаите и може да следите почти в реално време сезоните на изкачване. Блестящият му коментар за тазгодишните жертви (11 досега) е че до една се дължат на :алчност, невежество и его!!! Иван загина заради егото си, което нека си кажем честно не го прави голям алпинист.

47

111

преди 4 години

Никой никого не е отнел! Всеки качил се трябва да е преценил риска!

46

ivailo

преди 4 години

Александър Попов , тия фалшиви сълзи ги пробутвай на някой друг...

45

Пацu

преди 4 години

До тpoловете на джуджето:- Всичките стотинки които взимате за да плюeтe по всичко - ЗА СВЕЩИ ДА ДАДЕТЕ!!!

44

Тиквоний Велики

преди 4 години

5стинки не давам за тях,така както и те за мен....Нека минусите запалят сега!!!

43

дедо ви

преди 4 години

Един вид героично,но много безсмислено. Някой тук да ми обясни каква е ползата да се катериш по високи камънаци и какво доказваш на хората? Голямо его,чувство за безсмъртност,разпиляване на много пари и снимки в социалните мрежи......Бай Колю в завода ,дето си храни семейството е непристижен и няма тръпка нали?

42

Анонимен

преди 4 години

До 31 Не си разбрал правилно. В никакъв случай не приравнявам алпинистите, проявили не премерен и безразсъден риск с революционерите (независимо, че и между тях е имало такива). Каузата е съвсем различна. Мисълта ми е че и те са хора различни от нас масовите, у които на първо място чувството за самосъхранение е много силно.

41

Анонимен

преди 4 години

До Истината"Смел и много опитен алпинист.Добре премерваше риска, но грешката му беше, че пойска да надскочи дори себе си- без кислород, в недобро здравословно състояние да бориш и то САМ този тежък връх си е самоубийство. И се уби." Ако всичките алпинисти са като теб, не чудно какво им се случва. Как да е бил опитен и преценяващ риска, като именно това не е направил?!Абе, от де ви копаят такива, неграмотни и без гънки?!

40

А 2

преди 4 години

Същата самонадеяност и подценяване на планината, като при Христо и Боян.... Бог да те прости ! И..... върхове не се покоряват никому, те само са изкачени.

39

герой без ИМЕ

преди 4 години

Ако искате. да останете в историята. ставайте алпинисти.успеха е гарантиран 100%

38

Мистерия

преди 4 години

До Анонимен 41И аз подозирам в същата схема един мой бивш шеф-тарикат.