Снимка: pixaBay

Проценът на болничните листове около празниците се увеличават с 30 на 100, сочат изчисленията на работодателите, съобщи bTV.

Масово се вадят фалшиви документи около официални празници, за да се сливат почивните дни, смятат работодателите.

Увеличените болнични дни са се увеличили с над 500 хил. за една година. Възможно е увеличението да се държи на влошаване на здравния статус на работещия българин, но от бизнеса смятат, че това са по-скоро вид дребни измами.

Ново предложение в тази връзка предвижда първите три дни от болничния да бъдат нулеви и да не се плащат нито от бизнеса, нито от държавата. От бизнеса напомнят, че има държави, в които се прилага практиката за нулеви до 3 дни при болест.

Синдикатите категорично отхвърлят предложението първите три дни да са нулеви и неплатени.

Оказва се, че болничните за почивка са обществена тайна, но трудно се доказват.

Ангажимент на работодателите е да упражняват контрол, когато има съмнения за злоупотреби с болнични листове, смятат профсъюзите.

Над 550 млн. лв. са изплатените обезщетения около празничните дни, сочат данни на НОИ. Това е голям ръст в сравнение миналата година, когато изплатени били 480 млн. лв., въпреки това при тях няма данни за злоупотреба. Средните обезщетения на ден се повишават с повече от 11 лв. вследствие на увеличаване на среднатото възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase