Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR
fallback

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана от Латвия . В страната ни хората живеят средно 74.8 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2016 - 2018. С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).
Oще по темата

Топим се, а и живеем най-кратко в ЕС - средно 74,8 години

Какви са причините за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори експертът по демография доц. Георги Бърдаров.

"Демографията е тема, която редовно засяга публичното пространство и с нея много се спекулира. Фактите обаче наистина са такива, каквито ги изнасяме сега. Абсолютният брой население и намаляването му не са основна причина за това. Проблемът е в структурите и в много високата обща смъртност", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът.

Според него най-големият проблем е отлива на млади хора в чужбина.

Той допълни, че това е срамно и обидно, тъй като такава смъртност имат регионите с болестни пандемии и военни конфликти.

По думите му в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати.

"Комплекс от фактори, като доходите, здравеопазването, начинът на живот, стресът, оказват влияние", сподели още в "България сутрин" Бърдаров.

Той е на мнение, че всеки един фактор в здравеопазването оказва влияние, тъй като ние имаме най-ниската продължителност на живот, а най-застаряващо население.

Експертът смята, че политиката пряко влияе на демографията и ако държавата ни си оправи икономиката, тази демографска криза също ще се оправи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Жоро

преди 4 години

До събудете се 74 Няма да се събудят българите.Заспали са завинаги.От 1944 до 1989 имахме 'някакво оправдание'-но днес-от 1989г до ден днешен защо БКП(БПС,ГЕРБ и др.мафиозки партии) са все още на власт?Някой беше казал-*** народ,слаба държава.А в случая ние дори е по правилно да се наричаме ТЕРИТОРИЯ в границите на бившата държава България.

77

Анонимен

преди 4 години

Мързел, липса на професионализъм и липса на отговорност са основните недъзи на България, кой нормален не би избягал или би се върнал? Освен тези, изкарали вече 'западна' пенсия, че да се почувстват богати.

76

Demirova

преди 4 години

Браво ! Да се изнасят ! И без това много народ се събра в България, по градовете не можеш да паркираш никъде. Магазините пълни със селяни и пенсионери, пазаруващи като за световно.

fallback