Снимка: архив, БТА

Цените на горивата може да поскъпнат средно с 3-4 стотинки на литър заради тол таксите. Това прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред журналисти на конференция на асоциацията.

Тол системата ще бъде въведена в средата на август. По думите му поскъпване може да има още от края на същия месец.

Терзиев не очаква да има ръст в цените на горивата през летния сезон, а дори се надява до края на май и през юни да е налице "успокоение, а защо не и намаление, каквото видяхме миналия октомври и ноември".

"Последните две-три години няма тенденция на летни поскъпвания на горивата", изтъкна той и напомни, че няколко пъти през годините е имало дори августовски намаления.

"Това е така, защото ако няма световно повишаване на цената и обективни причини за това, август е доста по-слаб, което предполага борба за всеки клиент, дори и намаление на цените при нормални и равни останали условия", обясни той, цитиран от БТА.

Тихомир Безлов, старши изследовател в Центъра за изследване на демокрацията, който също участва във форума, каза пред журналисти, че има различни оценки на дела на сивия сектор при петролния пазар, които започват от 14-15 на сто и стигат до 30 на сто.

Безлов посочи, че става дума годишно за около 600-700 млн. лева ДДС и акцизи, като има и по-високи оценки.

По думите му големият проблем за този сектор е, че той няма собствени оценки за това колко е голям "сивият" пазар на петролни продукти. Безлов посочи, че от сектора се използва оценка на НАП или "някакви интуитивни оценки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase