Снимка: БТА

Общ преглед
Стотици родители излязоха днес на протест  срещу "Националната стратегия за детето 2019-2030", съобщава "Фокус".
Още по темата

Демонстрацията се проведе едновременно в над 20 български града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и др.

Хората изразиха недоволството си от неяснотите в Националната стратегия, които според тях не дават ясно определение за дете в риск, а също и за дете, обект на насилие.Част от присъстващите на протестите носеха плакати с надписи: "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Не на Стратегията за детето 2019-2030", "България няма деца за продан", "Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни".

В столицата протестиращите първо се събраха пред Министерски съвет и след това блокираха временно движението по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Те поискаха и връщане на отнети, според тях, незаконно деца, оставки по ресорни управленски постове, да участват в написването на нова стратекия както и по промени по Закона за закрила на детето и социални услуги, предаде bTV.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата "Не на Стратегия за детето 2019-2030 г." излязоха с неодобрителни становища по повод проектдокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Родителите настояваха Националната стратегия да бъде отменена и пренаписана, заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Съвсем скоро темата коментира пред Bulgaria ON AIR  министърът на образованието Красимир Вълчев. "Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът.

 

София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/10/roditeli-ot-25-grada-na-bunt-sreshtu-strategiiata-za-deteto.409893
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар