Снимка: Pixabay
fallback

Възрастните шофьори да минават опреснителен курс след навършване на орепделена възраст, искат от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Инструкторите имат идея и за продължаващо обучение на шофьорите, които подновяват свидетелствата си за управление

"Нашите предложения засягат т.нар. фазово обучение от 0 до 100 - в някои модерни европейски държави още при самото раждане на детето се подарява кошчето за превоз в автомобил, това у нас трудно би се постигнало, но подготовката не бива да се разглежда като рестрикция към хора в определена възраст", обясни Йонко Иванов - председател на Съюза по авто-мото подготовка.

Oще по темата

Той посочи, че с млади хора понякога се работи много трудно.

"Доста често идват употребили алкохол или наркотици младежи. Момичетата са по-смели и по-бързо се обучават, отколкото момчетата", допълни Иванов пред БНТ.

Според Илия Тодоров от Асоциацията на пострадали при пътно-транспорти произшествия мерки като опреснителен курс за шофьори над определена възраст ще дадат траен ефект да излезем от последните места в Европа по безопасност и брой ранени и загинали при катастрофи.

"Това няма да стане бързо, но ще даде траен ефект, а не тези "кърпежи" на Закона за движение по пътищата.

"Статистиката на "Пътна полиция" показва, че над 50% от загиналите пешеходци са хора над 65-годишна възраст, явно има някаква причина това да се случва", коментира Илия Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 5 години

Всичко е за пари. Хайдутуването в България е национален занаят и повод за национална гордост. Искат ни паричките, друго не искат. Не се наситиха на пари управляващите. Като са такива човеколюбци, що не направиха за народа нещо без пари. Алчни са, много са алчни, изкористени са до мозъка на костите. И всичко за пари, няма насищане.

56

Иван Иванов

преди 5 години

А за *** на по 18-20 години с луксозните коли които татко бизнесмен,бивш комунист е купил какво ще ги правим, те трябва през 6 месеца да ги пращаме на опреснителен курс.

55

Истински българин.

преди 5 години

Този които е измислил тази глупос да седне ида кара автобус тролей или тир за 1000 лева. Ане да драска глупост като мнимите загубени патриоти. Начело с крадеца Симеонов. От каде взе пари за хотел Скат. Ами другия на границата ДАГО предлага на гранична полиция. Кои кара надрусан и пиян с 220км в Търново по уж магистралите. Над 60 год или пичлеари. Докато несе върне казармата ития ганстерчета и *** и си чета няма да спрат да се избиват и да. Убиват хора по тротоари те.

fallback