Снимка: Българската патриаршия

От предстоящата 2019/2020 учебна година в Ловеч се открива частното начално училище "Св. Седмочисленици", което е първото в България под егидата на Българската православна църква, в частност към Ловчанската епархия.

Училището се открива с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил. В него ще се приемат деца в първи клас и в полудневна подготвителна група. Учебното заведение е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование на основание на заповед от 11 март 2019 г. на министъра на образованието и науката, съобщиха от Българската патриаршия.

Юридическият собственик и ръководен орган на училището е Сдружението на учителите християни от Ловеч, регистрирано в съда като сдружение с нестопанска цел. В него членуват повече от десет действащи педагози и възпитатели, които са православни християни от града.

В училището децата ще изучават всички общообразователни предмети, но стремежът на училищното ръководство е освен знания, учениците да бъдат възпитавани в любов, отговорност, съпричастност в доброто и в отбягване на злото, както и в други непреходни християнски ценности, характерни за душевността и бита на православния български народ.

Друга основна цел ще бъде противопоставянето на негативните явления в обществото и днешния забързан начин на живот. Като избираеми предмети, съгласно предвидените по закона часове, ще се изучава: Християнство Православие; изкуства (музикални инструменти, пеене и рисуване); български; математика.

Училището разполага с интерактивна дъска и интернет. Следобед се осигурява занималня и свободни занимания по интереси, за да се раздвият в добра насока потенциала и способностите на децата. Гарантира се оценка на индивидуалните способности и интереси и участие в различни проекти. Всичко това със съгласието, разбирането, помощта и активността на родителите. Класовете ще са по-малки (12-15) от обичайната бройка, като по този начин ще се даде възможност за повече внимание към всеки ученик

За дисциплината и реда в училището ще има ясни правила, за да се развият учениците като нравствено изградени личности. За създаването на училището от Ловчанската митрополия са използвали опита на подобни училища от Русия и Гърция. Предвижда се след обсъждане с родителите да бъде изработена униформа за учениците.

Училището разполага с тих и спокоен двор, със спортна площадка и салон. За децата от отдалечените квартали ще бъде осигурен ежедневен безплатен транспорт. Основната част от бюджета на училището ще е от държавната субсидия за всеки ученик. Родителите ще участват със съфинансиране от 50 лева месечно, а родителите с ниски доходи ще бъдат освободени от такса. Недостигащите паричните средства ще се осигуряват от Ловчанската митрополия и от дарители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase