fallback

 През 1912 г., фотографът от Казанлък Петър Арнаудов е мобилизиран на фронта. Тогава той става официален фотограф на 23-ти пехотен шипченски полк, разказва фотографът Бедрос Азинян пред DW.

Върху стъклените плаки Арнаудов е заснел три войни - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

След завръщането му от фронта обаче и той, и неговите снимки, затънали в забрава за почти век. И така до 2014 г., когато в къщата на неговите наследници избухва пожар.

За щастие, семейството се спасило, без особено големи поражения. Тогава намират сандъче, пълно със стъкла - всъщност, плаки, с кадри от войната.

Повечето били почти унищожени, но част от оцелелите плаки били предадени на фотографа Азинян.

Той се заел с реставрация на кадрите, занимание, което му отнело 5 години.

,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Пълни глупости

преди 5 години

На кого му пука за минали войни, и примитивни отношения между хората.Никой не е спечелил от войни и смърт.ДНЕС Европа се обединява и живее в мир и разбирателство.СЛАВА НА ЕС!!!!!!!

10

Анонимен

преди 5 години

Шест часа след публикуването на статията, видеото продължава да е недостъпно. На това му се казва професионална журналистика.

9

Един от Северозапада

преди 5 години

6-ти Май трябва да се празнува не по центъра, а пред гробищата, военните, пред паметника на оня войнек, с манлихерата....Но не смеят. Че ако оживее, само с приклада и щика ще ги направи на нищо, продажнизите от всички партии, дето докараха народа до там, да напуска завинаги държавата, за която мряха дедите ни....Иде ми да напиша още много работи на тая тема, но ще ме баннат пак за няколко дни, за псуване на политическия "елит"...

fallback