Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Националният осигурителен институт ще преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери.

За целта те ще трябва да подадат еднократно заявление за ежегодно преизчисляване, а не всяка година да заявяват това, както е в момента.

Това предвиждат одобрени от правителството промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, с които се облекчава административната тежест за гражданите.

Промените са във връзка с измененията в Административнопроцесуалния кодекс, с които се регламентира електронният обмен на документи между гражданите и администрацията по реда на Закона за електронното управление.

С тях се предвижда възможност за електронно връчване на разпорежданията, свързани с пенсиите.

В резултат от промените хората ще могат да посочват сметки за изплащане на отпуснатите им пенсии не само в банки, но и в други лицензирани от БНБ доставчици на платежни услуги, както и в клонове на доставчици на платежни услуги, осъществяващи дейност на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

tsiganin

преди 4 години

vseki mesets vnasam 320 lv.pensionni vnoski uvelicenieto e 12.50 na mesets.pros narod prosti deputati..taka ste e...taka ste mrem v bilgaria..

9

Анонимен

преди 4 години

и защо просто не започнат направо с преизчисляванието, а пак ще трябва да се пуска заявление?! не вярвам някой да не го иска!

8

Анонимен

преди 4 години

Критерият за увеличаване пенсиите на работещите пенсионери е най-вече заради натрупан допълнителен тр.стаж и в по-малка степен зависи от направените вноски! Формулата е съвсем проста,има я в сайта на НОИ или във всяко от пенсионните разпореждания,но в масовия случай е между 1,9-2 %!

fallback