Снимка: БулФото
fallback

Според глобалния доклад на Световната Здравна Организация (СЗО) за безопасността по пътищата за 2018 г. жертвите от катастрофи в България намаляват. Това съобщи пред БНР д-р Михаил Околийски – експерт в българския офис на СЗО.

"В страните с ниски доходи, в които са само 1% от колите по света, се случват 13% от всички смъртни случаи. В страните с по-високи доходи, сред които и България, които притежават 40% от колите, се случват 7% от всички смъртни случаи. Смъртността е свързана и с богатството на страната, с това как тя инвестира в пътната безопасност. В България това все още не е осъзнато като един от много важните приоритети. Цялото ни общество трябва да разбере, че е нужно едно събуждане от тази летаргия на чакане някой друг да ни реши проблемите в здравеопазването, в пътната безопасност – ние самите сме отговорни“ - коментира д-р Околийски.

Преди два дни започна инициативата "Световна седмица за пътна безопасност", която тази година се провежда под мотото "Лидерство за бесопасност на пътя. Спаси живот".

По този повод д-р Околийски беше категоричен, че могат да се постигнат много по-добри резултати като намаляване на жертвите на ПТП-а, ако в България се оформи сериозен дебат с много сериозни лидери.

По думите му, целта, коята страната ни си е поставила е да намали с поне 50% броя на жертвите при катастрофи до 2020 година.

Според него обаче целта не е реалистична.

"Няма достатъчно лидерство в тази област и намаляването се случва с много по-бавни темпове" - обяснид-р Михаил Околийски.

По данни на МВР в рамките на изминалата година на територията на България при катастрофи за загинали 609 души при възникнали 6 674 тежки пътни проишествия. Ранените са 8 445 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

Защо, само лъжете и за катастрофи,и за доходи ,и за всичко основно засягащо България и Народа И. Катастрофите, няма как да са по малко, при положение че нямаме един нормален път "инфраструктурата"- )термин клише обобщаващ състоянието на пътна мрежа с над 60г. стаж и откраднати средства за 500 м.кръпки ) се прави само думи и т.н.т.н.

23

Щирлиц

преди 5 години

Стъкмистика в действие.А заплатите растат,растат...

22

Анонимен

преди 5 години

Статистиката обаче показва нещо друго - БГ е на първо място по смърт на пътя на глава на населението 98 на 100000. Правете си сметка, колкото по на запад отиваш намаляват, що така? Има закони пък и хората са от друго по-високо качество. Няма ги тези 20г съмоубийци с БеЕМВе ... диви нация и такава ще си останем

fallback