Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Акцията "Безсмъртен полк", в чест на 74-та годишнина от края на Втората световна война, ще се проведе за пореден път у нас. Тази година 60 града ще отбележат 9 май - Денят на Европа и Денят на победата, съобщиха организаторите на събитието.

Още по темата

"Безсмъртен полк" на марш по улиците на България

"Безсмъртният полк" е гражданска инициатива, в която може да се включи всеки желаещ. Това е антивоенна акция, която има за цел да напомни на света до какво може да доведе омразата на хората към себеподобни, върховенство на което се явява и хитлерофашизмът.

"13 хиляди български войници са умрели в борбата с фашизма по време на Втората световна война, те са се борили за един по-мирен и справедлив свят", заяви председателят на организацията "Русофили" Владимир Чучуев.

"Тази акция се посвещава на историческата истина за войната, която трябва да се предаде на бъдещите поколения. Желаем все повече младежи да се включат в нея. Руските ветерани в България наброяват около 40 души, но повечето от тях няма да участват в акцията, заради влошеното си здраве", каза председателят на Българския съвет на руските ветерани от Втората световна война Игор Завялов.

Акцията започва от 9.00 часа утре пред Паметника на Незнайния воин, където ще бъдат положени венци и цветя. Маршрутът е от Паметника на Незнайния воин по ул. "15 ноември", бул. "Цар Освободител" - до Паметника на Съветската армия, където ще има слова, полагане на венци и цветя и концерт до около 14.00 часа.

Сред организациите, заявили участие в шествието "Безсмъртен полк - България", са Съюзът на ветераните от войните на България, Координационният съвет на руските съотечественици в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и др.

Инициативата "Безсмъртен полк" е родена в руския град Томск през 2012 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase