Събитието за мир, което направи в центъра на София папа Франциск, стана повод за много коментари в социалните мрежи. Причината беше отказа на Българската православна църква да се включи в него заедно с останалите религиозни общности, представени в България. Критиките към духовниците бяха коментирани и от премиера.

Още по темата
"Аз в Божиите работи не се бъркам. Господ Иисус Христос е назначил и папата и патриарха. Така е преценил, така е сторил, и да го коментираме него, не желая", посочи Бойко Борисов.

Бойко Борисов изпрати Папа Франциск към Северна Македония

От Светия Синод са категорични - действията по време на посещението са точно такива, каквито е трябвало да бъдат.

"Това е оптималното възможно към този момент. Не е някаква проява на враждебност, на липса на гостоприемство, но не е и някакво ентусиазирано, безкритично отношение, както някои са очаквали от нашите съграждани или им се е искало да има и други прояви", сподели доц. д-р Костадин Нушев.

Последно в програмата на папа Франциск у нас беше емблематичното събитие за Мир, което се проведе за първи път извън Италия. Отсъствието на представител на православната ни църква стана повод за престрелки между митрополитите. Пловдивският митрополит Николай заяви вчера, че църквата ни не може да участва, защото е невъзможно светлината и тъмнината да се обединят.

Междувременно двама други висши духовници – Западно и Средноевропейският митрополит Антоний и Русенският Наум, защитиха обратната на митрополит Николай позиция.

Въпреки противоречивите сигнали, на които станахме свидетели в последните дни, според експертите, пътят за помирение между католицизма и православието, макар и трънлив, е отворен.

Повече по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase