Снимка: архив, БулФото

Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа "замърсителят плаща" във всички държави-членки на ЕС. То е завършено и резултатите се обработват, съобщиха от Българската стопанска камара.

"Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите-членки, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа "замърсителят плаща", се казва в писмо от ГД "Околна среда" на ЕК до БСК, цитирано в прессъобщението.

Повод за писмото е жалба до ЕК, заведена от БСК срещу определянето на таксата за битови отпадъци у нас на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци.

В писмото си ЕК информира, че службите на Комисията са извършили обстойно разглеждане на жалбата и са установили, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на принципа "замърсителят плаща" от 2015 г., но националните власти няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки.

Поради факта, че вече е извършено общоевропейско проучване на проблема, службите на Комисията са взели решение да прекратят разследването по повод жалбата на БСК, но ако е необходимо, ще предприемат действия срещу България по тяхна инициатива, се посочва в съобщението.

От БСК припомнят, че от 2003 г. насам полагат усилия да бъде променен начинът на изчисляване на таксата, включително чрез предложения за нормативни промени, официални становища до всички компетентни институции, съдебни процедури.

В резултат през 2015 г. нормативно проблемът беше решен, но влизането в сила на законовите промени се отлага неколкократно, като последното отлагане е за 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase