Общ преглед
От столичния площад "Независимост" папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека. Това каза Светият отец на събитието за мир - последното от неговото апостолическо пътуване в България.
Още по темата

"Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения", каза папа Франциск, цитиран от БТА.

Светият отец отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различните вероизповедания в България.

"В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи", каза папата.

Светият отец призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата.

Молитвата за мир, която папа Франциск произнесе в София, беше и последното му събитие у нас.

Във вторник той заминава за Северна Македония
.

Очаква се над 15 000 души от всички части на страната, високопоставени представители, вярващи и чуждестранни гости от съседни страни да се стекат по улиците на Скопие, за да присъстват на историческото посещение на папа Франциск.

В сила ще бъдат строги мерки за сигурност и ограничения на трафика.

На хората, които пътуват, се препоръчва да използват обществения транспорт, който ще е безплатен, а на жителите, идващи от други градове - да използват влак до Скопие, който също ще е безплатен, допълва БТА.

Заради посещението на папата утрешният ден е обявен за неработен в столицата на Северна Македония, като основните и средни училища също ще бъдат затворени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар