Снимка: Булфото

На 9 януари с указ княз Александър I се постановява честването на Деня на храбростта и празник на Българската армия - Гергьовден, пишат от агенция "Фокус".

По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, ще бъде отбелязан с военен парад в София, който ще започне в 10. 00 часа на площад "Княз Александър I".

Близо 1000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация, ще вземат участие в парада, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На площада ще премине и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

Военният парад ще бъде командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.  При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия ще започне от 09.00 часа с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия.

След преминаването на представителните блокове на Българската армия и служба "Военна полиция" на площад "Княз Александър I” ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната и изтребителната военна авиация: вертолетите Ми-24 и Cougar и самолетите "Спартан", "Пилатус" и МиГ-29. На площада ще преминат 48 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, служба "Военна полиция" и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили: бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152 милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 и много други машини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase