Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Таксата за сградна инсталация е незаконна, защото не отразява отделеното количество топлина, наред с това е неразгадана и непроверима. Това каза пред БНТ омбудсманът на България Мая Манолова.

Повод за думите й стана вчерашното решение на Съда на Европейския съюз, че такса "сградна инсталация" се дължи дори ако сме си откачили радиаторите за парно в апартамента.

По думите на Манолова становището изразено от Съда е разочароващо, но че все още няма окончателно решение по отношение на таксите за сградна инсталация.

"Всички очакваме Съдът да отмени формулата като неразбираема и неотразяваща реално отделеното количество топлина", подчерта тя.

Според нея, ако това стане, то тогава топлофикациите ще се наложи да връщат събраната такса.

"Не е нормално тя да представлява 30-40% от сметките за парно",  коментира омбудсманът.

Още по темата

Мая Манолова изрази мнение, че основният проблем е в лошото управление на топлофикациите, което води до отказа на хората да ползват парно.

"Липсата на доверие в начина, по който се формират сметките, лошото отношение, лошото управление на тези дружества, основно на столичната топлофикация, водят до това, че хората масово се отказват реално да ползват парно, което повишава сметките на останалите, които потребяват. От друга страна топлофикациите просто не могат да си събират задълженията. Липсата на реакция и от парламента, и от министъра на енергетиката, и най-вече от Столичния общински съвет, които отговарят за това столично дружество, това завърта порочния кръг, при който все повече хора са недоволни от Топлофикация, а сметките растат", категорична е Манолова.

Омбудсманът коментира и благотворителната кампания "Великден за всички", която се провежда под патронажа на институцията.

До момента 25 000 българи са направили дарения, участвали са стотици доброволци, включили са се и 44 магазина в 14 града.

До момента резултатите показват, че възрастните хора тази година ще получат близо 20 000 ваучера на стойност 20 лв. и над 10 000 хранителнни пакета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase