Снимка: Bulgaria ON AIR.

Здравната каса и Здравното министерство предлагат болните пациенти да започнат да се лекуват с най-евтините медикаменти. Идеята е част от проектонаредба за условията за реда за предписване на лекарства. Целта е да се пести ресурс на Здравната каса чрез въвеждането на т.нар. разходоефективност.

С въвеждането на този принцип НЗОК ще спести 780 000 лв. Това е под 1% от заложените в бюджета на Здравната каса 1.2 млрд. лв. за медикаменти през тази година.

Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" и д-р Веселин Герев коментираха темата в "България сутрин".

Според Георгиева лекарите са тези, които трябва да преценят кое е най-доброто лечение за пациента, а не това да се решава от Касата.

"Когато едно лекарство под формата на молекула влиза в кръвта и търси своя таргет, то и рецепторите трябва да си паснат като ключ и ключалка. Колкото по-малко си пасват, толкова по-трудно вратата се отваря, тоест толкова повече странични действия ще има при пациента", коментира в "България сутрин" психиатърът д-р Веселин Герев.

По думите му щом можем да ползваме оригинални медикаменти, не трябва да се използват генерични такива.

"НЗОК не може да се справи с разпределението на средствата от бюджета и се опитва за сметка на пациентите да въвежда такива механизми. Касата трябва да потърси недобросъвестните, а не да хвърля обвинението върху всички доктори", категорична беше Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да се въведе баланс. Да може лекарят да ползва тези методи, но там, където трябва. Мисля, че това е въпрос на това - всеки един от колегите да избере как да работи - дали за фармацевтичните компании или в името на пациента", коментира психиатърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase