Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Негово светейшество ще бъде посрещнат тържествено в 23.25 часа с празнично биене на камбаните, а богослужението е от 23.30 часа.

Към 23.45 ч. от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън, който няколко часа по-рано ще бъде пренесен от Божи гроб /в Йерусалим/ от българска църковно-държавна делегация.

Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедралата.

Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ.

След връщането в храма ще започне празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение.

За 15-а поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен днес от Йерусалим в България на Велика събота от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път ще пътува и епископ от Северна Македония.

Българската делегация ще се води през тази година от Старозагорския митрополит Киприан. Тя ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатният огън ще го пренесем от Йерусалим в специални, огнеупорни фенери, които са доста скъпи, като един фенер струва 1000 лева, обясни директорът на Дирекцията по вероизповеданията при МС Емил Велинов пред БТА. По принцип носим по четири фенера, а сега ще вземем пет фенера, защото с нас ще е и македонският епископ Яков, поясни той.

Като вземем Благодатния огън от Йерусалим, се очаква връщането на българската делегация у нас да е към 19.50 ч. или 20.00 часа на 27 април, на ВИП залата на летище "София". Велинов уточни, че три от фенерите с Благодатния огън ще бъдат предадени на главния секретар на Светия синод на Българската православна църква, а самият Емил Велинов и македонският епископ ще продължат с "Фалкона" за Скопие, където да пренесат Благодатния огън с два фенера и в Северна Македония. През миналата година духовници от Македонската църква бяха дошли на летище "София" да вземат от Благодатния огън, но трябваше много да бързат, за да го занесат за вечерното богослужение, припомни Велинов.

На летище "София" по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 ч. - 23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase