Снимка: Bulgaria ON AIR

23-годишно момче стана първият българин, спечелил стипендия за млади учени на американската фондация "Херц", съобщава Bulgaria ON AIR. Докторантът по теоретична физика в университетa "Харвард" Александър Атанасов успял да се пребори с над 750 кандидати за финансирането. Той ще получи 250 хил долара за 5 години.

Атанасов има бакалавърска и магистърска степени по математика в университета "Йейл".

Пред Bulgaria ON AIR той описа интересите си към гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки, теорията на квантовото поле и по-конкретно как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена.

Атанасов добави, че се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2 години.

"Моята майка беше професор по балканска история, а баща ми беше архитект. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика и по физика", каза още Атанасов.

Но той все пак попада на добри учители по математика и физика, които го запалват по предметите и му помагат да извърви дългия път до стипендията "Херц".

"Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари", сподели докторантът.

Целта на фондацията е да подкрепя млади учени, които искат да променят света към по-добро. Тя е била основана през 1957 година от син на емигранти.

Мечтата на българина е да стане професор по физика - като хората, благодарение на които преди дни беше показана снимка на черна дупка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase