Снимка: БулФото

В Скопие трябва да разберат, че не могат прекалено дълго да градят идентичност върху фалшива основа, смята Георги Първанов, президент в периода 2007 – 2012 г.

Още по темата
"В началото на 20 век и далеч преди това, ние имаме една единна история. Имали сме общи цели. Населението на Мизия, Тракия и Македония има единно национално самосъзнание, независимо от различията, от тактиката и независимо от наличието на различни организации" - коментира той при  на представянето на сборника "Илиденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати", цитиран от "Фокус".

По отношение на реакциите на българските власти по спорните исторически въпроси с Македония, Първанов е категоричен, че прекалено дълго сме пазили тишина, за да не се обърка нещо в и със Скопие.

"Първо ни казаха да си траем поради референдума, за да може той да мине колкото се може по-спокойно, в зависимост от нечии очаквания. И ние премълчахме. После реагирахме сдържано на неприемливите изказвания на премиера на Северна Македония Зоран Заев, за да не пренатягаме атмосферата около българското председателство", допълни Първанов.

Той коментира и съвместната българо-македонска комисия, която трябва да реши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Според него цялата дискусия се е свела до въпроса "Чий е Гоце Делчев", а темата за Освобождението на Македония и Одринска Тракия вече не намира място в дневния ред на обществото.

"Не мога да повярвам, как така се случи, че освобождението на Македония и Одринска Тракия, което преди 115 години беше национален идеал, беше кауза на поколения наши сънародници, беше приоритет не само на дипломацията и военните, а и на българското общество. Как така докарахме нещата до тук, темата да не може да намери място в дневния ред на обществото ни?", риторично попита Първанов.

Според него ще ни е необходима продължителна и търпелива работа, за да се наложи истината за българския исторически корен на населението от вардарския дял на Македония.

"Македонизмът, уви, беше посаден върху вековната снага на българската нация. Създаването на Република Македония е факт от българската история", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase