Снимка: Булфото
fallback

Десислава Иванчева поискала от строителния предприемач Александър Ваклин 997 000 лева подкуп или 1917 минимални рабтони заплати, но полчира едва 136 908 лева, равно на 268 минимални работни заплати към онзи момент. Това съобщават от "24 часа".

Изчислението направи прокурор Илиян Рангелов в своята пледоария. Една година след ареста на кметицата, заместничката й Биляна Петров и бившия кмет на район "Младост" Петко  Дюлгеров в спецсъда започнаха пледоарите на делото. Повече от 3 часа пледираха прокурорите. Прокуратурата поиска за тримата наказанието да бъде около средния размер за този вид престъпление, предвиждащ от 10 зо 30 години затвор, също както и конфискация на имушеството и без право да заемат  ръководни длъжности.

Проблемът с корупцията е особено наболял в нашето общество, казаха прокурорите в пледоариите си. Те охарактеризираха тримата подсъдими като безкрупулни хора, а Иванчева - като човек с чувство за безнаказаност, който отказвал да се съобрази със съда и бавела преписките, без да мисли, че от това се трупат загуби.

От пледоарията стана ясно, че първоначално кметицата и заместничката й мислели да поискат от Ваклин, който строи в местността "Камбаните" от 3 до 5 процента от 12 500 кв. м разгъната площ, което се равнява на около 650 кв. м или пък 250 000 евро пари. Тъй като обаче Ваклин имал и още строежи в "Младост", сумата нараснала на 500 000 евро.

Уточенението на парите станало, след като в началото на февруари Ваклин подал сигнал в КПКОНПИ, тъй като преписката му се бавела близо година и той усетил, че ще има корупционни намерения спрямо него. На 23 март Ваклин и Дюлгеров се срещнали и се разбрали плащането да става на части, като Дюлгеров предложил на 3 пъти по 70-80 хил евро. На 2 април 2018 г. Ваклин осигурил първата сума от 70 000 евро. Тя в била в 100 броя банкноти от оп 500 евро и 200 - по сто евро. Парите били предадени на разследващите.

На 3 април Дюлгеров, Иванчева и Петрова се срещнали в пицария близо до дома му в "Борово" като Дюлгеров уведомил кметицата и заместничката й, че Ваклин е съгласен, но иска лична среща с тях, за да бъде сигурен, че давайки парите, проектът му нямало да бъде спъван. Тази среща се състояла на 13 април 2018 г. 

Иванчева обаяснила на срещата с Дюлгеров, че до първото плащане преписката ще стои при нея. Самото предаване на парите станало на 17 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Емо

преди 5 години

Интересно как ще коментира прокуратурата презастрояването в центъра, Люлин, възраждане, Лозенец, Надежда, Обеля, Слатина и другите софийски общини. По броя на разрешените строежи общата сума на рушветите е навярно не по-малко от 500 000 000 Евро. това са горе-долу себестойността на 1000 апартамента като на ЦЦ.Истинският проблем тук изглежда не е че Иванчева е взела рушвет, а това че не е от "наште". Присъдата е меко казана рекордна като за неосъждано досега лице.

74

ха-ха-ха

преди 5 години

Не вярвам на една дума на боковата спецпрокуратура.Всичко е скалъпено за отклонение на вниманието от евтините апартаменти , яхти и хотели на герберастите.Видяхме и кой е Ваклин-мултимилионер на трийсетина години ,станал приказно богат във времето на тиквеното управление.Всеки знае че това няма как да стане ,без помощта на властващите.Вече 12 години чакаме да осъдят първия гербераст.Факт.Някой вярва ли че герберастите са толкова честни , или толкова умни че всички да са светци?

73

Елементарно

преди 5 години

Как Иванчева е натопена и има постановка, като този който е сложил парите в колата й не иска да свидетества срещу нея? Как парите дадени на Дюлгеров един час по-рано са се озовали в колата на Иванчева?

fallback