Снимка: архив "Булфото"
fallback

България е на последно място в Европейски съюз по дигитални умения, които притежават работещите, коментира в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му констатацията носела тревога, но и възможност България да поиска допълнителни евросредства в следващите пет години за всички работници.

Oще по темата
Димитров обясни, че Европейската комисия отделя 8 млрд. евро за дигитално образование и дигитални компетентности в Европейския съюз. "Смятам, че ние сме най-нуждаещи се и трябва да мобилизираме своите усилия и да поискаме поне 500-600 млн. евро от този фонд. Така, като добавим и нашето финансиране от европейските програми за следващия програмен период, мисля, че за пет години програма от 1 млрд. евро е съвсем постижима", каза Димитров, цитиран от БТА.

Според него тези средства ще помогнат дигиталните умения на българския работник да се издигнат на качествено ниво. Така ще бъдем конкурентоспособни и нашите предприятия ще имат шанс да привлекат инвеститори, което пък ще доведе до по-високи заплати на служителите.

В крайдунавския град Конфедерацията на независимите синдикати в България организира форум - част от цикъла "MASTЕRCLASS WORK 4.0.". Темата е свързана с предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда. В него участват министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, заместник-министърът на образованието Петър Николов, ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев, представители на синдикални и работодателски организации, неправителствени организации.

Димитров коментира пред журналисти и равнището на заплатите у нас. Той каза, че увеличението на трудовите възнаграждения на служителите в бюджетните системи няма алтернатива.

Според него не може и не трябва да се чака всяко съсловие да организира протест. Той даде пример със социалните работници, чието заплащане било много ниско. В културата също имало четири-пет области, които били "подценени драматично". Например, служителите в библиотеките и в музеите.

В бюджетните системи имало работещи, за които още през тази година трябва да се намерят средства и възнагражденията им да стигнат нива от поне 800 лева.

Димитров заяви, че през идната година синдикатите ще поискат отново 12-15 процента увеличение на всички заплати - не само в бюджетните системи, но и в частните фирми. Според него при повече от 20 млрд. лева печалба годишно, която генерира бизнесът у нас, да се твърди, че нямало средства за повишение на заплатите, с което да се задържат хората в България, било най-малкото несериозно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

да

преди 5 години

Абе дигитални умения...А трудови умения? Много станаха дигиталистите, а не остана кой да изработи нещо с ръцете си. Работници с дигитални умения в България ще станат нужни, когато се появят работодатели с дигитални умения, които да създадат производства с висока принадена стойност. До тогава ще се търсят предимно бачкатори на робско нискоефективно и замърсяващо производство и секретарки с дълбоко гърло.

14

Анонимен

преди 5 години

Един роднина работеше в хъба на DHL до летището. Искаха му висше образование. В Англия същата длъжност се заема от румънски цигли.

13

коментатор до15

преди 5 години

Искам и аз в такава фирма да работя-някой да ме обучава безплатно я компютри,я език.На 50 съм но бих искала да уча.Само че 2 висше е на свободен прием или хубави курсове към 500-600 на месец

fallback