Снимка: BulFoto архив

200 000 чешки туристи се очаква да посетят българските курорти това лято, съобщи в  Добрич извънредният и пълномощен посланик на Република Чехия в България Душан Щраух, цитиран от "24 часа".

Още по темата

За разлика от прогнозирания спад на руски и немски туристи, тази година чешките гости ще са с 5 процента повече, уверен е Щраух. Дипломатът припомни, че преди 1989 г. около един милион чехи годишно са посещавали България през лятото, но след падането на границите, броят им рязко е намалял.

 След 2000 г. България отново става притегателна за чешките туристи.

Община Добрич възнамерява да закупи 2-3 електробуса, чешко производство – стана ясно след разговорите между кмета на община Добрич Йордан Йорданов и чешкия посланик.

В разговор с областния управител Красимир Кирилов са обсъдени възможностите за сътрудничество. Кирилов е споделил, че няколко години е имало преговори за подписване на меморандум за сътрудничество между област Добрич и област Злин, но връзките са прекъснати.

Дипломатът от своя страна е изразил готовност да съдейства за подновяване на контакта между областните администрации. Директорът на «Двореца»-Балчик, Жени Михайлова запозна посланика с активното сътрудничество на културния център с чешкия град Валашске Мезиржичи и училището по стъкларство там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase