Снимка: ОП Туризъм

С какво София привлича туристите? Културно-познавателният туризъм, лесната достъпност, ниските цени, разнообразието от заведения и местната кухня.

Още по темата
Имиджът на града е като предимно младежка дестинация за туристи до 34 години и за пътуване с приятели, сочи поредното проучване на "Визия за София".

45% от туристите виждат в столицата добро място за екскурзия, 23% я посещават по бизнес, а 20 на сто от чужденците идват в града с развлекателни цели.

Чужденците харчат на ден до 50 лв. и са доволни от цените на туристически услуги.

Запитани за това кои са конкурентните предимства на града, чуждестранните посетители отговарят най-вече, че: "Хората са добронамерени", "Има много зелени площи и паркове", "Евтино е" и "Храната е вкусна", а българите добавят и "добрия градски транспорт" - мнение, което не е споделено от чужденците.

Областите, в които София изостава според туристическото мнение, са свързани с чистотата, поддръжката на сградите, пешеходната настилка и информацията за забележителности.

Докладът прави основният извод, че разнообразието и предлагането на услуги е голямо, но качеството на услугите и
информацията за тях могат да бъдат подобрени. Мнозинството чужденци обаче заявяват, че категорично ще препоръчат София като туристическа дестинация на близки и приятели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase