Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Законово част от уврежданията на електросистемата сме ги квалифицирали така, че биха могли да се преследват като тероризъм. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на дискусия, посветена на кражбите на електроенергия, съобщава Агенция Фокус.

Той заяви, че е убеден, че има промяна в наказуемостта и движението на криминалните деяния, свързани с електрическата и друга енергия. По думите му за 2018 г. са установени 2751 случая на нерегламентирано ползване на ел. енергия от мрежата на "Електроснабдяване-Юг" АД. "Енерго Про" отчитат 2156 слуая, а ЧЕЗ - 6645 нарушения.

Новият правосъден министър уточни, че е далеч от мисълта, че проблеми няма и че всички въпроси са решени и добави, че държавата цели да постигне максимална наказателна защита по тези отношения.

"Няма да мога да продължа работата в тази насока като народен представител, но стремежът ми ще бъде винаги когато имам отношения, да бъда полезен в този дебат" - коментира Кирилов.

На същата дискусия присъства и министърът на енергетика Теменужка Петкова. Тя отбеляза, че през последните години значително намаляват кражбите на електроенергия.

"Точно преди 3 години поставихме началото на тази дискусия, а тя е изключително навременна с оглед на това, че предстои правилата, които КЕВР изготви за измерване на ел. енергия, да влязат в сила. Темата за кражбата на ел. енергия е важна, защото засяга пряко търговските дружества - електроенергийния системен оператор, трите енергийни оператора и т.н., които търпят загуби. На второ място, потърпевши сме всички ние, потребителите, тъй като всяка кражба води до понижаване на качеството на предоставяната услуга. И не на последно място – вредите на енергийната инфраструктура и разходите за възстановяването им в пъти превишават размера на самата кражба“, обясни Петкова.

По думите й темата е важна, защото е част от националната сигурност на страната. "Защото сектор „Енергетика“ е стожер на националната сигурност“, подчерта енергийният министър.

"Това, което се наблюдава през последните години, е стремежът и на ЕСО, и на трите енергийни оператора е да бъде проследен процесът на кражбата на електроенергия. И в резултат на тези действия кражбите значително са намалели“, добави министър Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase