Снимка: архив "Булфото"
fallback

Светият Синод на Българската Православна църква изказа позицията си по повод посещението на папа Франциск в България, съобщиха от пресцентъра на Патриаршията.

Oще по темата
След като разгледа проекто-програма за посещението на папа Франциск с постъпилите промени и след проведено гласуване Св. Синод единодушно реши:

"Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 5 години

Добре, БПЦ сте номер едно. И докога така ще я караме? Карате се кой от кой бил по висш а забравихте, че всички сте обикновени човеци. Христос ви каза да се обичате а не да се делите. Щом вие смирените християни от двете църкви не можете да се погодите, как да очакваме света да се погоди???

61

Анонимен

преди 5 години

В заключение ще предупредим, че поради множеството отклонения на католицизма православните не бива да се молят и празнуват заедно с католиците. Папата и до днес настоява да е господар на света и се опитва да подчини и Православната църква не без помощта на предателски настроени православни епископи. Но обединение с Рим е невъзможно, докато Рим не се отрече от натрупаните си през всичките тези 10 в. заблуди. Единение с католическата църква е възможно само, ако тя се върне към истината преди 1054

60

Анонимен

преди 5 години

6. Създава канон за речите си (на папата) ex katedra, тоест каквото каже в проповед пред народа все е вярно, ако ще да променя евангелие или история;8. Унищожава тайнството евхаристия (причастие) с промяната на реда в него;9. Католицизмът учи за свръхдлъжностните заслуги на светиите, за индулгенции и чистилище.10. Лъжата, че Папата е божествен човек и човешки бог и никой не може да го съди. Той притежава неограничена божествена власт. Неговите заповеди трябва да се изпълняват като Божиите.

fallback