Снимка: БулФото
fallback
Заплатите на имамите би трябвало да се увеличат от следващия месец с 20% и да достигнат минималната работна заплата в страната, каза пред  bTV Джелал Фаик, главният секретар на мюфтийството. 
 
Увеличението е възможно благодарение на субсидията, която мюфтийството ще получава от тази година. Промените в закона за вероизповеданията предвиждаха и опростяване на задълженията на мюфтийството в размер на 8 млн. лева,  но след бурното обществено недоволство беше решено да се разсрочат дълговете му.
 
Джелал Фаик коментира и твърденията на говорителя на председателя на Висшия  мюсюлмански съвет Недим Генджев - Николай Панков, че мюфтийството разполага с 4700 имота и приходи от над  30 млн. лева годишно от наеми и ренти. Според Фаик цифрата е значително по-малка и достига до около 3 млн. лева.
 
Фаик повтори и тезата, че мюфтийството е превенцията срещу радикални елементи в страната и допълни, че щяло да е по-добре дълговете да бяха опростени, но и този вариант бил приемлив. 
 
Според него този компромис помага на мюфтийството да се  съсредоточи върху работата си, а не да мисли за финанси. 
 
Той отказа да коментира изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че южната ни съседка се е намесила във вътрешните работи на България и е повлияла при приемането на законодателни промени. Джелал Фаик обаче каза, че доколкото знае, преводът на изказването е бил неправилен. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 години

Да си платят данъците пари нямат, ама заплатите ще увеличават...

18

Я па ти..

преди 5 години

До гроб 15 Бъди спокоен. Администратора няма да те изтрие. Вижда те че не си искаш.

17

Да допълня...

преди 5 години

До Така, така 8 Какви божи служители ? Това значи да не служиш на никога , а на себе си. О швещенна простота.!

fallback